Πότε μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας φάρμακο και πώς πρέπει να του το δώσετε

Το πότε μπορείτε να δώσετε φάρμακο ή σιρόπι στο μωρό σας εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως για ποιο λόγο χρησιμοποιείται, τον τύπο του φαρμάκου, την ηλικία και το βάρος του μωρού σας ή άλλες παθήσεις που μπορεί να έχει, αναφέρει ο παιδίατρος, Νίκος Βουδούρης.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στην επισήμανση και το φύλλο
οδηγιών χρήσης του φαρμάκου, πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας. Μπορείτε, επίσης, να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές σχετικά με φάρμακα για το μωρό σας.

Συμβουλές για τη χορήγηση σιροπιού σε μωρά (νεογέννητα έως 1 έτους)

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε όταν δίνετε σιρόπι (υγρό
φάρμακο) σε μωρά:

 • Πάντα να ελέγχετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας και να βεβαιώνετε ότι μετράτε σωστά τη δόση, πριν τη δώσετε στο μωρό σας. Πάρτε μια σύριγγα ή μια παιδιατρική συσκευή μέτρησης, για να βεβαιωθείτε ότι είστε ακριβείς. Μπορείτε να τη βρείτε μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου.
 • Χρησιμοποιήστε μια σύριγγα για από του στόματος χορήγηση, για να δώσετε φάρμακο στα βρέφη ή ένα κουτάλι, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη χορήγηση φαρμάκου. Αυτά μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στον φαρμακοποιό σας, εάν δεν τα πάρετε μαζί με τα φάρμακά σας.
 • Ελέγξτε πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε, για να μπορέσετε να τους δώσετε άλλη δόση. Ακόμη κι αν φαίνεται ότι η δράση της τελευταίας δόσης έχει παρέλθει και θέλετε πραγματικά να δώσετε στο μωρό σας άλλη μία, για να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα, μην το κάνετε, εάν δεν έχει περάσει ο συνιστώμενος χρόνος.
 • Η χορήγηση αντιπυρετικών- αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πυρετό και τον πόνο και καλύπτουν το παιδί για έως και 8 ώρες ενώ έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.
 • Εργαστείτε με/χρησιμοποιήστε τα φυσικά αντανακλαστικά του μωρού σας, όπως το πιπίλισμα, για να διευκολύνετε τη χορήγηση φαρμάκων.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει καταπιεί το φάρμακό του, πριν φύγετε από το δωμάτιο, για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού.
 • Ελέγχετε πάντα την επισήμανση, για να δείτε πότε λήγει το φάρμακο.

Πώς να δώσετε στο μωρό σας σιρόπι (υγρό φάρμακο)

Πριν κάνετε οτιδήποτε, ελέγξτε τις συστάσεις δοσολογίας με βάση την ηλικία του μωρού σας
και διαβάστε πολύ προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης για τον ασθενή. Έπειτα:

1. Πλύνετε τα χέρια σας και ανακινήστε το μπουκάλι, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, και κάντε το καλά.

2. Ακολουθώντας τις οδηγίες για το φάρμακο, μετρήστε τη σωστή δόση, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα για χορήγηση από το στόμα, που συνοδεύει τη συσκευασία του φαρμάκου.

3. Αφήστε το μωρό σας να καθίσει όρθιο και να πιπιλίσει το υγρό από τη σύριγγα ή στοχεύστε το άκρο της σύριγγας προς το εσωτερικό του μάγουλού του και σιγά σιγά χορηγήστε λίγο φάρμακο. Αφήστε το μωρό σας να καταπιεί το φάρμακο και στη συνέχεια χορηγήστε λίγο ακόμα. Εάν χορηγήσετε όλο το φάρμακο ταυτόχρονα, το μωρό σας μπορεί να πνιγεί.

4. Μετά τη χρήση επανατοποθετήστε το καπάκι της φιάλης. Πλύνετε τη σύριγγα με ζεστό νερό και αφήστε τη να στεγνώσει. Φυλάσσετε το φάρμακο μακριά από παιδιά.

Χορήγηση φαρμάκου σε παιδιά 1+ ετών

Εάν το μικρό σας είναι μεταξύ 1 και 3 ετών, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να του
δώσετε φάρμακο, εάν αρνείται να το πάρει:

 • Προσπαθήστε να κάνετε τη λήψη φαρμάκoυ διασκεδαστική, αν είναι δυνατόν. Μπορείτε να προσποιηθείτε ότι δίνετε μικρή ποσότητα φαρμάκου στο αγαπημένο τους αρκουδάκι ή κούκλα ή να παίξετε το παιχνίδι με το αεροπλάνο, που προσγειώνεται στο στόμα του.
 • Επαινέστε το μικρό σας, αφού πάρει το φάρμακό του, κάτι που μπορεί να το ενθαρρύνει να το ξαναπάρει την επόμενη φορά.
 • Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
 • Προσφέρετέ του μια μικρή ανταμοιβή μετά τη λήψη του φαρμάκου του.
 • Εάν μπορεί ήδη να μιλήσει, μπορείτε να το ρωτήσετε, γιατί αρνείται να το λάβει. Για παράδειγμα, αν δεν του αρέσει η γεύση, μπορείτε να δείτε αν το φάρμακο είναι διαθέσιμο σε διαφορετική γεύση.

Τι να κάνετε, εάν το μωρό σας αρνηθεί το φάρμακο

Μπορεί να γίνει δύσκολο, όταν το μωρό σας αρνείται να πάρει το φάρμακό του, οπότε τι
κάνετε; Η διαπραγμάτευση, η επιμονή, η απογοήτευση, οι έξυπνες τακτικές και η αποφασιστικότητα μπορεί να συνδυαστούν.

Για να σας βοηθήσουμε στην προσπάθειά σας να ενθαρρύνετε το μωρό σας, να πάρει το
φάρμακο, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

 • Χορηγήστε το φάρμακο με κατεύθυνση προς στο μάγουλο του παιδιού σας και όχι στη γλώσσα του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γεύσης, αν δεν του αρέσει.
 • Να είστε θετικοί, όταν είναι χρόνος λήψης φαρμάκων. Εάν είστε αγχωμένοι και ανήσυχοι ή θυμωμένοι, αυτό θα επηρεάσει το μωρό σας και μπορεί να το κάνει ανήσυχο και αποφασιστικό στη μη λήψη του.
 • Δώστε του φάρμακα σε γεύση που προτιμά.
 • Ηρεμήστε τα, κρατώντας τα, βάζοντας μια παράσταση ή ταινία που τους αρέσει ή κάνοντας κάτι που τους αρέσει. Υπάρχει πιθανώς κάτι, που το μωρό σας βρίσκει ιδιαίτερα καταπραϋντικό.

Πώς να αποθηκεύετε το φάρμακο με ασφάλεια

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι, εάν έχετε φάρμακο στο σπίτι, πρέπει να το αποθηκεύσετε με
ασφάλεια.

Πώς πρέπει να αποθηκεύετε το φάρμακό σας με ασφάλεια;

 • Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο δεν θα φτάσει σε λάθος χέρια.
 • Αποθηκεύστε το σε σημείο, που δεν μπορούν να το φτάσουν τα παιδιά.
 • Ορισμένα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό χώρο.
 • Ορισμένα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το άμεσο φως και τη θερμότητα και άλλα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πώς πρέπει να φυλάσσεται το φάρμακο του μωρού σας και διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης που το συνοδεύει.
 • Να ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης στις επισημάνσεις.
 • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη χορήγηση υγρού φαρμάκου στο μωρό σας,
  μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Διαβάστε επίσης 

Μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ωάρια από αρσενικά κύτταρα ποντικιών, ανοίγουν τον δρόμο για μωρά με δύο βιολογικούς πατέρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.