«Father and Daughter»: Το οσκαρικό animation που αποθεώνει τον ανυπέρβλητο δεσμό μπαμπά – κόρης

Από τον τίτλο και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει, ότι η ταινία εξερευνά τον ανυπέρβλητη και αναντικατάστατη αγάπη ανάμεσα σε έναν μπαμπά και την κόρη του.

Το οσκαρικό animation μικρού μήκους «Father and Daughter» («Πατέρας και Κόρη») αποτελεί μία ωδή σε αυτόν τον μοναδικό σύνδεσμο, επιλέγοντας να μιλήσει με την οικουμενική γλώσσα της αγάπης. Οι διάλογοι μοιάζουν περιττοί μπροστά στο ζωηρό, ολλανδικό τοπίo, που μοιάζει ζωγραφισμένο με τεχνοτροπία ιαπωνικής ακουαρέλας, σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση που χτυπά τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς.

Μια ωδή στη σχέση πατέρα-κόρης

Η ιστορία ακολουθεί έναν πατέρα και την κόρη του, οι οποίοι κάνουν ποδήλατο μαζί. Η αγάπη τους αποκαλύπτεται μέσα από τα επόμενα λίγα κάδρα μπροστά στα μάτια του θεατή και τότε ο πατέρας αναγκάζεται να φύγει αφήνοντας πίσω την κόρη του. Εκείνος δεν επιστρέφει και η αναμονή της κόρης του μεγαλώνει στο πέρασμα του χρόνου. Ο καιρός περνά και με ποιητικό τρόπο αναπαριστάται η αλλαγή του σκηνικού στο ίδιο τοπίο. Η φύση φορά τα νέα της ρούχα, καθώς οι εποχές αλλάζουν.

Εκείνη περιμένει καρτερικά τον μπαμπά της, ελπίζοντας στην επιστροφή του. Τα μάτια της καρφωμένα στον ορίζοντα. Κάθεται κάθε μέρα μόνη στην όχθη. Όλα γύρω της αλλάζουν, εκτός από τις επισκέψεις της στο σημείο. Από παιδί μέχρι έφηβη, σύζυγος και μητέρα…

Περνώντας τα χρόνια, η ηλικία έχει «βαρύνει» την κίνησή της, έχοντας γίνει εκείνη η μεγάλη γυναίκα με την οποία είχε διασταυρωθεί, τότε που ήταν ακόμη παιδί.

Μια μέρα σε άλλη μία βόλτα με το ποδήλατο, φτάνει στο σημείο που ήταν η ακτή, η οποία κι αυτή έχει αλλάξει με τα χρόνια, η θάλασσα έχει δώσει τη θέση της στη στεριά, το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς. Εκεί, λοιπόν, στο σημείο αυτό, η μικρή που πλέον έχει γίνει μεγάλη, αφήνει το ποδήλατό της και περπατάει με τα πόδια προς τα κάπου, προς τα ‘κει που είδε τον πατέρα της να γίνεται μία κουκίδα στον ορίζοντα.

Βρίσκει τη βάρκα σκεπασμένη με άμμο, ξαπλώνει να ξεκουραστεί στο εσωτερικό της και όταν ξυπνάει έχει ξαναγίνει μικρή. Ξαφνικά, ο πατέρας της εμφανίζεται μπροστά της κι αυτή πέφτει με φόρα στην αγκαλιά του.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ολλανδού Michael Dudok de Wit, το animation μικρού μήκους έχει κερδίσει 24 βραβεία, μεταξύ αυτών και το Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία, το 2001.

Αφιερώστε 8 λεπτά για να το δείτε

Διαβάστε επίσης

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ ο Θ. Πλεύρης για την κακοκαιρία

Γεροτζιάφας: Τι είναι η μετάβαση φύλου και πώς προκύπτει το πρόβλημα των αγγειακών επιπλοκών;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.