Δύο σημαντικά προβλήματα υγείας, που προκαλεί στα παιδιά η κατανάλωση καφεΐνης

Η κατανάλωση καφεΐνης είναι υπόθεση αποκλειστικά ενηλίκων, με τους παιδίατρους και άλλους γιατρούς να προειδοποιούν τους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά καφεΐνη, καθώς μπορεί να είναι βλαβερή.

Όπως υποστηρίζουν,  χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα καφεΐνης για να επηρεάσει το σώμα ενός παιδιού, το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο μικροκαμωμένο από έναν ενήλικα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς ρυθμούς και την πίεση, να προκαλέσει παλινδρόμηση, άγχος και διαταραχές στον ύπνο. Βέβαια, σε πάρα πολύ υψηλές ποσότητες μπορεί να είναι και επικίνδυνος.

Επίσης, η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά (sports drinks) μπορεί να χαλάσουν μία ισορροπημένη δίαιτα. Ο παιδίατρος Δρ. Μαρκ Κόρκινς δήλωσε στο CNN ότι η καφεΐνη «αντικαθιστά κάτι που θα έπρεπε να είναι πλήρες διατροφικά, όπως το γάλα και το νερό. Το γάλα είναι γεμάτο με ασβέστιο και βιταμίνη D και το νερό είναι θρεπτικό συστατικό. Είμαστε κατά 60% νερό».

Παράλληλα, οι καφετέριες πλέον προσφέρουν ποτά, τα οποία έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά, όπως ζάχαρη, κρέμες και σιρόπια. «Ουσιαστικά είναι επιδόρπια», δήλωσε ο Κόρκινς. Για τα παιδιά αυτό σημαίνει επιπλέον λιπαρά και θερμίδες, ενώ οι εκδοχές αυτών των ποτών χωρίς ζάχαρη μπορεί να εκθέσουν τα παιδιά σε τεχνητά γλυκαντικά.

 Δεν είναι μόνο ο καφές

Σύμφωνα με έκθεση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Lactation για την κατανάλωση της καφεΐνης, το 14% των ερωτηθέντων επέτρεπε στα δίχρονα παιδιά του να πίνουν λιγότερο από μισή κούπα καφέ κάθε ημέρα. Επίσης, το 2,5% των ερωτηθέντων έδινε καφέ σε παιδιά ενός έτους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καφές, αφού ένα αθλητικό ποτό μπορεί να περιέχει σχεδόν 250 mg καφεΐνης ανάλογα με τη μάρκα. Μία κούπα καφέ μπορεί να έχει έως και 47 mg, ενώ ένα διαιτητικό αναψυκτικό έως 46 mg. Η σοκολάτα περιέχει επίσης λίγη καφεΐνη.

Διαβάστε επίσης 

Έρευνα του ΠΟΥ για το αν ευθύνονται συγκεκριμένα αντιβηχικά σιρόπια για 300 θανάτους παιδιών

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στα παιδιά – Ανησυχία παιδιάτρων 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.