Το φύλο των αδερφών έχει επίδραση στην προσωπικότητά μας ως ενήλικες;

Το φύλο των αδερφών έχει επίδραση στην προσωπικότητά μας ως ενήλικες; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να έχει κάποιος αδέρφια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ως παιδί, αλλά το να έχει μια αδερφή καλλιεργεί μια διαφορετική προσωπικότητα από το να έχει έναν αδερφό;

Νέες έρευνες αναφέρουν ότι το φύλο των αδερφών δεν έχει μεγάλη επίδραση στην προσωπικότητά μας ως ενήλικες.

Τα αδέρφια και οι αδερφές μπορεί να τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά και προσέχουν το ένα το άλλο και συχνά μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Έτσι, είναι λογικό να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να επηρεάσουν ο ένας την προσωπικότητα του άλλου στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον, αυτό δεν ισχύει – τουλάχιστον όσον αφορά το φύλο των αδελφών.

Οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει αυτό το θέμα εδώ και αρκετό καιρό. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο αν τα αδέρφια και οι αδερφές επηρεάζουν ή όχι τον βαθμό με τον οποίο τα αδέρφια τους υιοθετούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά «συμβατά με το φύλο». Αυτά είναι χαρακτηριστικά που η κοινωνία θα θεωρούσε «συνήθως αρσενικό» ή «τυπικά θηλυκό». Τελικά, όμως, όλες αυτές οι τα προηγούμενες έρευνες απέδωσαν ασαφή ή αντιφατικά αποτελέσματα.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ των αδελφών και της ανάπτυξης της προσωπικότητας τους ως ενηλίκων, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ένα σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε πάνω από 80.000 ενήλικες που ζουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας και του Μεξικού. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν τις συνθήκες διαβίωσης και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μετρήθηκαν με πολλούς τρόπους.

Όταν η ομάδα πραγματοποίησε μια στατιστική ανάλυση, τα δεδομένα έδειξαν ότι διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η συναισθηματική σταθερότητα, η ευσυνειδησία και η υπομονή, δεν σχετίζονται συστηματικά με το φύλο των αδελφών. Είναι σημαντικό ότι αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε χώρες και πολιτισμούς που περιλαμβάνονται.

«Τα ευρήματά μας διαψεύδουν την ιδέα ότι το να μεγαλώνουμε με αδέρφια μας αναγκάζει να αναπτύξουμε μακροπρόθεσμα ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που θεωρούνται «συνήθως θηλυκά» ή «τυπικά αρσενικά» σε μια κοινωνία», εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζούλια Ρόρερ, σε πανεπιστημιακή έκδοση που επικαλείται το studyfinds.org.

«Συνολικά, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι τα αδέρφια έχουν εκπληκτικά μικρό αντίκτυπο στην προσωπικότητα στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες από την ερευνητική ομάδα στη Λειψία δείχνουν ότι η θέση του αδερφού –δηλαδή εάν ένα άτομο είναι πρωτότοκο ή παιδί σάντουιτς, για παράδειγμα– δεν παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητα».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το φύλο των αδελφών δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ενήλικης ζωής. Προηγούμενες οικονομικές μελέτες που επικεντρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με αγόρια αδέρφια τείνουν να κερδίζουν λιγότερα.

«Έτσι φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες δυναμικές εδώ που σχετίζονται με το φύλο», καταλήγει η Δρ Rohrer. «Αλλά η προσωπικότητα πιθανότατα δεν είναι μέρος της εξήγησης τέτοιων επιπτώσεων».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Διαβάστε επίσης

3 συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε τον πρώτο μήνα του γάμου σας

Τα 5 καλύτερα φρούτα και λαχανικά για απώλεια βάρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.