Αντιβηχικό σιρόπι ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 18 παιδιών στο Ουζμπεκιστάν

Οι ινδικές αρχές διέταξαν σήμερα  (30/12) να διακοπεί η παραγωγή σε μια φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για ένα αντιβηχικό σιρόπι το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 18 παιδιών.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) αναμένονται σε μερικές ημέρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντινές Τιουάρι, μέλος της υπηρεσίας ελέγχου των φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Τιουάρι, τα συγκεκριμένα σιρόπια δεν πωλούνται στην Ινδία.

Ο υπουργός Υγείας Μανσούχ Μανταβίγια έγραψε στο Twitter ότι έχουν ληφθεί δείγματα του σιροπιού και εστάλησαν για ανάλυση.

Στο Ουζμπεκιστάν, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι 18 παιδιά, ηλικίας από πέντε μηνών μέχρι τεσσάρων ετών, πέθαναν λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας αφού τους χορηγήθηκε στο αντιβηχικό σιρόπι Doc-1 Max. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τα σιρόπια ήταν μολυσμένα με αιθυλενογλυκόλη, μια χημική, τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υγρών για φρένα, αντιψυκτικών, χρωμάτων και ορισμένων πλαστικών αλλά και καλλυντικών.

Τοξική ουσία

Μια παρτίδα του σιροπιού περιείχε την ουσία αιθυλενογλυκόλη που, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι τοξική. Το σιρόπι είχε εισαχθεί στο Ουζμπεκιστάν από την εταιρεία Quramax Medical LLC.

Το σιρόπι δόθηκε στα παιδιά στο σπίτι τους, χωρίς ιατρική συνταγή, είτε από τους γονείς τους ή κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιών, σε δόσεις μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων για τις ηλικίες αυτές.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν όλα ή κάποια από τα παιδιά κατανάλωσαν σιρόπι από την ύποπτη παρτίδα ή αν έλαβαν δόση υψηλότερη της κανονικής ή και τα δύο.

Η Marion Biotech είναι η δεύτερη ινδική φαρμακοβιομηχανία που μπαίνει στο στόχαστρο έρευνας για αντιβηχικά σιρόπια επικίνδυνα για την υγεία. Το φθινόπωρο η κυβέρνηση της Γκάμπιας ανέφερε ότι τουλάχιστον 66 παιδιά έχασαν τη ζωή τους αφού τους χορηγήθηκαν φάρμακα για το κρυολόγημα και αντιβηχικά σιρόπια της εταιρείας Maiden Pharmaceuticals. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήγησε ότι τα φάρμακα αυτά περιείχαν «απαράδεκτα υψηλή» ποσότητα αιθυλενογλυκόλης.

Οι αρχές απέσυραν επίσης τα χάπια και το σιρόπι Doc-1 Max από όλα τα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να βάλεις όρια στους γονείς σου – Τα 8 tips που μπορεί να σε βοηθήσουν

Εποχικές Λοιμώξεις: RSV ο πιο συνεπής και προβλέψιμος ιός

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.