«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Διεθνές συνέδριο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώνοντας δυνάμεις με 800 φορείς σε όλο τον κόσμο, και σε στενή και ουσιαστική συνεργασία με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, διοργάνωσε το 2o Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Μένει Μυστικό. Ας γίνουμε η Φωνή τους» – την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Οργανισμός, εδώ και 27 χρόνια, δίνει έναν καθημερινό αγώνα, καταγράφοντας σε 24ωρη βάση τη σιωπή των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών που μπορεί να κάνει τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο. Μόνο το  Α’ Δεκάμηνο του 2022, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αναφορές για την κακοποίηση και παραμέληση 1.854 παιδιών. ΜΟΝΟ για 37 παιδιά οι αναφορές αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση. Γιατί … η κακοποίηση των παιδιών συνεχίζει να Μένει Μυστικό!

Η κακοποίηση των παιδιών συνεχίζει να μένει μυστικό

Το Συνέδριο εγκαινίασε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, δηλώνοντας:«Στις μέρες μας επιβάλλεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις πρωτοβουλίες και τα Συνέδρια, όπως το σημερινό, στο οποίο αποκομίζονται πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την καλύτερη προστασία των παιδιών.» Αναλυτικότερα εδώ: https://www.livemedia.gr/video/474060

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δυναμικά οι μαθητές-εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου “YouSmile” του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καταθέτοντας τις θέσεις τους ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση:«To 2022, 14 σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά… και πόσα ακόμα; Δεν είμαστε εδώ για να πούμε τι πρέπει να γίνει, αλλά για να τονίσουμε την ανάγκη να αναδειχθούν οι φωνές των παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση.

Συχνά, ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί κοινό μυστικό. Κάθε παιδί που βρίσκεται στη θέση αυτή χρειάζεται ένα στήριγμα. Σήμερα, σου λέμε ότι υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιος στον οποίον μπορείς να απευθυνθείς για υποστήριξη, κατανόηση και καθοδήγηση. Η Εθνική Γραμμή SOS 1056 του “Χαμόγελου” είναι πάντα εδώ για εσένα, όποτε τη χρειαστείς, δωρεάν, ανώνυμα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. 14…και κανένα ακόμα!.»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Πρόεδρος Δ.Σ. του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά της Σχολικής Βίας» και Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι η ουσία της πρωτοβουλίας είναι η σύζευξη των δυνάμεων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και η ανάγκη για θωράκιση του θεσμικού συστήματος, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό ότι «σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας δεν εστιάζουν στην πραγματική δουλειά των θεσμών της παιδικής προστασίας».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

«Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τα παιδιά του YouSmile που μόλις έδωσαν ένα πολύ πιο σημαντικό μήνυμα από εμάς τους μεγάλους, δίνοντας το στίγμα του τι πραγματικά πρέπει να γίνεται για το καλό τους. Τα παιδιά αυτά εκπροσωπούν ένα 10χρονο παιδί που πριν από 27 χρόνια ίδρυσε “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Εκπροσωπούν τη γνήσια άποψη της κοινωνίας και των φωτεινών ανθρώπων που πάντα υπάρχουν στην κατά τα άλλα υποστελεχωμένη δημόσια διοίκηση. Είναι καιρός, εμείς οι μεγάλοι, να ακούσουμε τις ανάγκες και τη φωνή των παιδιών αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο.

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” χαιρετίζει και υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών. Υποβάλαμε τις δικές μας προτάσεις με βασικότερη τη στελέχωση και θωράκιση των Περιφερειών και των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα είναι σε θέση να προλαμβάνει καταστάσεις, αλλά και να υποστηρίζει τις οικογένειες με ευαλωτότητα. “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, με όλες του τις δυνάμεις, θα συμβάλλει στο να πετύχει αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Γιατί αν πετύχουν οι θεσμοί του κράτους, τους οποίους εμείς καθημερινά υπηρετούμε, τότε κι εμείς ως Εθελοντικός Οργανισμός θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας». Αναλυτικότερα εδώ https://www.livemedia.gr/video/474078

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Missing Children Europe, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect (ISPCAN) και η Εκτελεστική Διευθύντρια του National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).

Διαβάστε επίσης 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Συγκλονιστικές ιστορίες εθελοντών, στην εκδήλωση για τα 27 χρόνια δράσης και προσφοράς

Γραμμή SOS 15900: Πάνω από 10.000 κλήσεις σε 10 μήνες, από γυναίκες, θύματα βίας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.