H μοναδική λέξη, που χρειάζεται να πείτε στο παιδί σας, όταν λέει: «Δεν μπορώ!»

Πόσο περήφανή νιώθετε, όταν τα μικρά σας καταφέρνουν να κάνουν μόνα τους, όσα θέλουν; Και πόσα επίμονα εκείνα αρνούνται την βοήθειά σας όταν ξεκινούν τις προσπάθειές τους για κάτι καινούριο; Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί λέει «Δεν μπορώ!»;
Αυτή ακριβώς την κατάσταση ζούσε και μία μαμά με την 3χρονη κόρη της, μέχρι τη στιγμή που η μικρή της ξεστόμισε κάτι, που η εκείνη δεν περίμενε να ακούσει:

«Μπορώ να το κάνω εγώ αυτό;»

Η Kelly περιγράφει στο happyfamily. com τι ακριβώς ένιωσε και έκανε, όταν η κόρη της ζήτησε για πρώτη φορά να… καθαρίσει καρότα με τον μπαμπά της.
«Δεν είχε ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο και εγώ πανικοβλήθηκα. Ο άντρας μου, ευτυχώς, είναι πιο ψύχραιμος και της είπε, προς δυσάρεστη έκπληξή μου,  “Ναι”! Κρύος ιδρώτας με έλουσε, αλλά δεν έκανα τίποτα.
Η κόρη μου πήρε τον αποφλοιωτή και με αργές κινήσεις άρχισε να καθαρίζει το καρότο. Την πλησίασα και πριν προλάβω να πω πόσο περήφανη ήμουν που τα κατάφερνε εκείνη είπε:

«Δεν είμαι καλή σε αυτό!»

Άφησε τον αποφλοιωτή και το καρότο στον πάγκο και το πρόσωπό της σκοτείνιασε. Τι είχε πάθει το αποφασιστικό και δυναμικό μου κορίτσι; Γιατί υποτιμούσε τον εαυτό της;
Όπως ξέρετε η αρνητική κριτική είναι καταστροφική για την παιδική ψυχή, αλλά όλα δείχνουν το ίδιο και για την αρνητική κριτική που ασκούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Το να λες στον εαυτό σου ότι δεν είσαι καλή σε κάτι είναι το ίδιο καταστροφικό και σκληρό με το να στο λέει κάποιος άλλος!
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αυτό-εκπληρούμενη προφητεία και ουσιαστικά συμβαίνει όταν “ακυρώνουμε” τον εαυτό μας μόνοι μας. Αυτό, ακριβώς, έκανε και η κόρη μου.
Και οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις σε αυτή την απορία της, δεν ήταν οι λύσεις. “Μα, τι λες; Τα πας μια χαρά. Μπορείς να τα καταφέρεις. Προσπάθησε, πιστεύω σε εσένα”.
Παρατηρήσατε ότι, κάθε φορά που προσπαθείτε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με θετικές λέξεις, δεν πιάνει;
Μου πήρε και εμένα καιρό να το καταλάβω. Κάθε φορά που έκανα κάτι αντίστοιχο η συμπεριφορά της 9χρονης, σήμερα, κόρης μου γινόταν χειρότερη. Τι δεν καταλάβαινα;
Αυτή της η αντίδραση δεν οφειλόταν στην προσπάθειά της να τα καταφέρει. Έχανα την ουσία της υπόθεσης.

Το παιδί νιώθει μπερδεμένο

ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, ΝΙΩΘΕΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ, ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ, ΦΟΒΑΤΑΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.
Κι όταν εμείς προσπαθούμε να το βοηθήσουμε με θετικά σχόλια, εκείνο καταλαβαίνει, ότι δεν πρέπει να μπερδεύεται, δεν πρέπει να φοβάται, δεν πρέπει να κάνει λάθη.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΞΑΝΑ;
Μια και μόνο λέξη αρκεί. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το παιδί σας θα εκφράσει την αμφιβολία για τον εαυτό του συμπληρώστε την παρακάτω φράση:
“Δεν είμαι καλός σε αυτό. Δεν θα τα καταφέρω” με τη λέξη:  “Ακόμα”.
Δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα. Μια απλή λέξη μπορεί και θα κάνει τη διαφορά! Η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας θα ανέβει, όταν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν τελείωσαν εδώ και υπάρχει η δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει στο μέλλον! Μια καθημερινή λέξη που το παιδί σας έχει ανάγκη να ακούσει και θα συγκρατήσει και εσάς από το να ξεστομίσετε χιλιάδες ενθαρρυντικές φράσεις που μπορεί να μην έχουν και κανένα θετικό αντίκτυπο, τελικά!
Σίγουρα μια λέξη δεν θα φέρει την Άνοιξη, αλλά θα ενθαρρύνει το παιδί σας να ξαναπροσπαθήσει.
Και για να επιστρέψω στην ιστορία με την 3χρονη κόρη μου, συγκρατήθηκα. Δεν της είπα όλα όσα ήθελα. Δεν την προέτρεψα να είναι δυνατή, δεν της έδειξα πόσο καλά τα πάει. Είπα, απλώς, “ακόμα”. Και εκείνη με κοίταξε, με πήρε αγκαλιά, της εξήγησα πως νιώθει μπερδεμένη επειδή μαθαίνει κάτι καινούριο και τη ρώτησα πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη σε αυτό. Τι θα έπρεπε να κάνει.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, τα μάτια της έλαμψαν ξανά με αποφασιστικότητα και μου ζήτησε να της δείξω άλλη μία φορά τι να κάνει… Πήρα τον αποφλοιωτή στα χέρια και όλα ξεκίνησαν ξανά, χάρη στη δύναμη μιας λέξης…»

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.