Παιδική κακοποίηση: Κινητοποιήσεις στις δομές παιδιών με αφορμή το έγκλημα εις βάρος της 12χρονης στον Κολωνό

Με κινητοποιήσεις και καταγγελίες ξεσπούν οι εργαζόμενοι στις δομές παιδιών, στην ολοένα αυξανόμενη παιδική κακοποίηση και τους κινδύνους που περιβάλλουν τα ευάλωτα παιδιά.

Το Σωματείο Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ενώνουν τις φωνές τους με σύνθημα «Υπερασπίσου το παιδί – Γιατί αν γλιτώσει το παιδί Υπάρχει ελπίδα» και καλούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 17:30 σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το φρικιαστικό έγκλημα με τη 12χρονη στον Κολωνό είναι μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα. Θύματα βεβαίως είναι και τα παιδιά που έχει στην ευθύνη του το «Μητέρα», τα παιδιά χωρίς οικογένεια, τα κακοποιημένα παιδιά, τα παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τα παιδιά με αναπηρία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και απαιτούν:

• Ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.
• Στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) σε κάθε σχολείο
• Δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς στα γενικά και ειδικά σχολεία
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις προνοιακές δομές όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
• Να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει , με την ανάλογη στελέχωση στο Π.Π.Π. «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδοπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες

Επίσης διεκδικούν:
Δημόσιο πανελλαδικό φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα εντάσσεται αποκλειστικά η διαδικασία υιοθεσίας-αναδοχής.

Οι εργαζόμενοι στις δομές παιδιών θα πάρουν μέρος και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Νοεμβρίου (Αθήνα-Προπύλαια 10.30 πμ., Πειραιάς-Πλατεία Καραϊσκάκη 10:30πμ).

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ», αναφέρεται σε συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας κας. Μιχαηλίδου για την παιδόπολη Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» και τονίζει ότι «αυτή η δομή, που επί 75 χρόνια, φιλοξενεί και προσπαθεί να διασφαλίσει, ομαλή παιδική ζωή, σε τραυματισμένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παιδιά, φιλοξενούσε 32 παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών αλλά τώρα υπάρχουν 38 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 χρόνων (με πολλαπλά ιατρικά, νοητικά και ψυχιατρικά προβλήματα).

Δεν υπάρχουν κυριολεκτικά κρεβάτια να κοιμηθούν (έχουν επιστρατευθεί ράντζα!!), καρέκλες για να φάνε όλα μαζί, παιδιά με ίδιες ηλικίες ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, να χτίσουν σχέσεις, να νιώσουν ασφάλεια κ σιγουριά, επαρκές προσωπικό για να τα φροντίσει όπως τους αξίζει.

Είναι αδιανόητο, αναφέρει το Σωματείο, να δουλεύει μια επιμελήτρια με 19-20 παιδιά, με τόσο διαφορετικές ανάγκες».

Διαβάστε επίσης

Θα είναι γρίπη, RSV ή COVID; Το πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε τριδημία

Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι – Γυρνάνε την πλάτη στην αναμνηστική δόση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.