Αμερικανική έρευνα εντόπισε τοξικά βαρέα μέταλλα σε βρεφικές τροφές

Έρευνα των αμερικανικών αρχών εντόπισε τοξικά μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο σε παιδικές τροφές, ανάμεσα τους και κάποιες που λανσάρονταν ως βιολογικές.

Η έρευνα συμπεριέλαβε βρεφικές τροφές τεσσάρων εταιρειών και σε ορισμένες βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μετάλλων. Τρεις πολύ γνωστές εταιρείες δεν παρείχαν σχετικά στοιχεία και οι ερευνητές δεν αποκλείουν αυτό να σημαίνει ότι τα προϊόντα τους είναι επίσης μολυσμένα με βαρέα μέταλλα ή ότι δεν γίνονται σχετικοί έλεγχοι πριν τα προϊόντα βγουν στην αγορά.

Η έκθεση των βρεφών σε τοξικά βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, συμπεριφορικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Με δεδομένο, ότι τα βρέφη εκτίθενται και άλλες πηγές βαρέων μετάλλων, οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αθροιστικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Την έρευνα πραγματοποίησε μια ανεξάρτηση επιτροπή μεταρρυθμίσεων, τα μέλη της οποίας επιρρίπτουν ευθύνες και στις ρυθμιστικές αρχές οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει όρια ασφαλείας για τα βαρέα μέταλλα στις βρεφικές και παιδικές τροφές.

Νομικό κενό

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ορίσει ανώτατο όριο μολύβδου, καδμίου και αρσενικού σε άλλα προϊόντα όπως το εμφιαλωμένο νερό, οι χυμοί και οι σοκολάτες.

Ο μόνος κανονισμός που ισχύει εδώ και μόλις ένα χρόνο αφορά τις συγκεντρώσεις αρσενικού στο ρυζάλευρο, το οποίο αποτελεί μια από τις στερεές τροφές που εισάγονται πρώτες στη βρεφική διατροφή. Ο FDA έχει προειδοποιήσει μάλιστα τους γονείς να αντικαθιστούν το ρυζάλευρο με άλλα δημητριακά.

Η επιροπή ζητά να θεσπιστεί άμεσα αυστηρό νομικό πλαίσιο για την παρασκευή και πώληση βρεφικών τροφών, κατηγορώντας τους αρμόδιους οτι «στρουθοκαμηλίζουν».

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι εταιρείες σπάνια ελέγχουν τις βρεφικές τροφές για αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο, ενώ ποτέ δεν ελέγχουν την περιεκτικότητα υδράργυρο.

Τα βαρέα μέταλλα υπάρχουν εκ φύσεως σε ορισμένους σπόρους και λαχανικά. Όμως η περιεκτικότητα αυξάνεται με την προσθηκη ενζύμων, βιταμικών, ιχνοστοιχείων και συστατικών που βελτιώνουν την υφή των τροφών.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος των πρώτων υλών αλλά θα πρέπει να ελέγχεται και το τελικό προϊόν για συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Πηγή: New York Times

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.