Γιατί εννιάχρονα παιδιά εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πρόβλημα με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα, αλλά και ευρύτητα εμφάνισης συμπτώμάτων, αφού η διαταραχή καταγράφεται σε παιδιά, ήδη από την ηλικία των εννέα ετών.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, δυστυχώς πλέον τα ύποπτα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται από την παιδική ηλικία.

Οι ενδείξεις

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αναγνωριστεί ως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με ολοένα και μεγαλύτερο επιπολασμό. Το έντονο στρες, τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς και άλλοι παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας οδηγούν συχνά πολλούς ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους. Το φαγητό λειτουργεί είτε ως εκτόνωση της έντασης, συχνά οδηγώντας σε υπερφαγία, είτε ως ενοχική πλην απαραίτητη ανάγκη, οδηγώντας σε αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές περιορισμού.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ενηλίκων, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην δίνη του φάσματος της διατροφικής διαταραχής.

Τι δείχνει η μελέτη

Η νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics, συγκέντρωσε στοιχεία για σχεδόν 12.000 παιδιά 9 – 10 ετών στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το 5% εξ αυτών είχαν αναπτύξει υπερφαγία, ενώ το 2,5% είχε λάβει μέτρα ώστε να μην πάρει βάρος.

Η ομάδα μελέτης ανέλυσε δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ 2016 και 2018 ως μέρος μιας ομοσπονδιακής χρηματοδοτούμενης μελέτης, της Μελέτης Γνωστικής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, της μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παιδική υγεία στις ΗΠΑ.

Αντί να μελετήσουν διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με διατροφική διαταραχή, οι ερευνητές εξέτασαν συμπεριφορές που υποδείκνυαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές περιλάμβαναν την υπερφαγία, την πρόκληση εμετού ως τρόπο ελέγχου του βάρους, και τη σωματική άσκηση ή τον περιορισμό θερμίδων, με στόχο της πρόληψη της αύξησης βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που κατέγραφαν αυτές τις συμπεριφορές αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο να τις διατηρήσουν και στην εφηβική περίοδο της ζωής τους. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπιζαν και τα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι το φύλο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν κυρίως τα κορίτσια, αλλά μια διαρκώς αυξανόμενη βάση δεδομένων αποδεικνύει ότι και τα αγόρια υποφέρουν εξίσου», εξηγεί σε ένα δελτίο Τύπου ο Stuart Murray, επικεφαλής ερευνητής και Διευθυντής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών της Ιατρικής Σχολής Keck στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα ευρήματά μας πρέπει να λειτουργήσουν ως επαγρύπνηση, για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις περιπτώσεις».

«Όσο νωρίτερα εντοπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη πιο έγκαιρων και ακριβέστερων προσπαθειών πρόληψης» κατέληξε ο δρ. Murray.

Διαβάστε επίσης

Ωτοσκλήρυνση: Τι είναι, τι την προκαλεί, σε ποια ηλικία εμφανίζεται

«Stealthing»: Η τάση στο σεξ που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη

Κάταγμα πέους. Γιατι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.