Πρέπει να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα; Η παιδίατρος απαντά

Μια πιπίλα μπορεί να φαίνεται σαν μαγική, καθώς σε πολλά μωρά σταματά την γκρίνια και τα δάκρυα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, αναφέρει στο whattoexpect.com, η παιδίατρος Lauren Crosby, M.D., F.A.A.P. ότι οι πιπίλες μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά καλά για να ανακουφίσουν το μωρό σας, ειδικά εάν έχει έντονη ανάγκη να πιπιλάει αλλά δεν έχει ακόμη καταλάβει πώς να βάζει τα δάχτυλά στο στόμα του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πιθανές παγίδες που πρέπει να γνωρίζετε πριν παρουσιάσετε στο μωρό σας μια πιπίλα. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε πριν δώσετε στο μωρό σας πιπίλα.

Πρέπει να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα;

Ναι, μπορείτε σίγουρα να δοκιμάσετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα. Είτε το μωρό σας είναι φασαριόζικο είτε χρειάζεται βοήθεια για να κοιμηθεί την ώρα του ύπνου, οι πιπίλες μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για τη μείωση του παράγοντα φασαρίας και γκρίνιας, λέει η Crosby.

Μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες εάν το μικρό σας χρειάζεται απόσπαση της προσοχής στο ιατρείο την ώρα του εμβολίου ή της εξέτασης. Η πιπίλα που στην πραγματικότητα είναι το υποκατάστατο θηλής, καταπραΰνει τα ευερέθιστα μωρά ικανοποιώντας τη φυσική τους ανάγκη για θηλασμό (πιπίλισμα της θηλής).

Πλεονεκτήματα 

Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ειδικά στα βρέφη που είναι γκρινιάρικα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιπίλα μειώνει δραστικά την πιθανότητα του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Η πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Μια πιπίλα μπορεί να φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια και μετά από ενέσεις, εξετάσεις αίματος ή άλλες επώδυνες διαδικασίες.

Μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αποκοιμηθεί. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει.

Μπορείτε σχετικά εύκολα να διακόψετε τη χρήση της σε αντίθεση με το πιπίλισμα του δακτύλου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουν οι γονείς να δίνουν πιπίλα στο μωρό;

Ένα μωρό μπορεί να τη χρησιμοποιήσει από την πρώτη μέρα της γέννησης του. Καλό όμως είναι να μην δώσετε πιπίλα πριν την 20η μέρα της ζωής τους, λέει η Crosby. Θα πρέπει να δώσετε χρόνο στο παιδί σας να εδραιωθεί ο θηλασμός. Επίσης μην δίνετε σε ένα πεινασμένο μωρό. Να το ταΐσετε πρώτα και μετά αν είναι ανήσυχο, να του προσφέρετε την πιπίλα.

Πώς να διαλέξω την καλύτερη πιπίλα για το μωρό μου;

Προσέξτε να έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

Μέγεθος

Βεβαιωθείτε ότι η ασπίδα – βάση της  πιπίλας είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μωρό να μην μπορεί να βάλει ολόκληρη την πιπίλα στο στόμα του.

Σχήμα

Οι πιπίλες έχουν συνήθως μια θηλή από σιλικόνη ή καουτσούκ που συνδέεται με ένα μεγαλύτερο κομμάτι, που ονομάζεται ασπίδα – βάση. Καλό θα είναι να αγοράσετε μια που είναι ολόκληρη ένα κομμάτι. Εάν η θηλή και η ασπίδα – βάση είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια, υπάρχει πιθανότητα να διαχωριστούν και να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για το μωρό.

Τρόπος καθαρισμού

Ψάξτε για μια που να πλένεται εύκολα και αν είναι δυνατό να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. Φροντίστε να στεγνώσετε καλά την πιπίλα πριν τη δώσετε στο μωρό.

Πότε να την αντικαταστήσω με καινούργια;

Αν η θηλή αρχίσει να φαίνεται φθαρμένη, ήρθε η ώρα να την πετάξετε και να πάρετε μια καινούργια.

Πότε να διακόψω της χρήσης της  στο παιδί μου;

Καλό είναι να την διακόψετε στην ηλικία περίπου των δύο χρονών και όχι αργότερα των τεσσάρων. Η συνέχιση της χρήσης της μετά την ηλικία αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα.

Διαβάστε επίσης 

Μυωπία – Πώς συνδέεται η πολύωρη έκθεση των παιδιών σε οθόνες;

Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα, που αποκτούν παιδί μετά τα 50

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.