Baby boom διδύμων σε όλο τον κόσμο

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν φτάσει οι γεννήσεις διδύμων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την πρώτη διεθνή μελέτη του είδους, κάθε χρόνο γεννιούνται 1,6 εκατομμύρια δίδυμοι παγκοσμίως. Πλέον μια στις 42 γεννήσεις αφορά δίδυμα.

- Advertisement -

Σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά των γεννήσεων διδύμων στο σύνολο των γεννήσεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπυο 30%.

Η μελέτη δημοσιεύετα στο περιοδικό “Human Reproduction” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. Αναλύθηκαν στοιχεία για 165 χώρες που καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση διδύμων μετά τη δεκαετία του 1980 εκτιμάται σε 71% στη Βόρεια Αμερική, 60% στην Ευρώπη και 32% στην Ασία. Μόνο στη Νότια Αμερική δεν αυξάνονται οι γεννήσεις διδύμων.

Αιτίες 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια βασική αιτία για την αύξηση των διδύμων είναι η αντίστοιχη αύξηση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα τελευταία χρόνια.

- Advertisement -

Μια άλλη αιτία είναι η καθυστέρηση του χρόνου απόκτησης παιδιών σε πολλές χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η πιθανότητα διδύμων αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Ταβάνι

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι παραπάνω αριθμοί είναι το «ταβάνι», ιδίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο οι σχετικοί όσο και οι απόλυτοι αριθμοί διδύμων στον κόσμο είναι οι υψηλότεροι από τα μέσα του 20ού αιώνα και πιθανώς και οι υψηλότεροι όλων των εποχών.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι γεννήσεις διδύμων σχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των μωρών και των παιδιών, καθώς και με περισσότερες επιπλοκές για τις μητέρες στη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και της λοχείας

Οι δίδυμοι είναι πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα και να έχουν μικρότερο βάρος, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιγένειας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της διαχρονικής αύξησης των διδύμων παγκοσμίως προέρχεται από τους διζυγωτικούς διδύμους, δηλαδή μη πανομοιότυπους διδύμους γεννημένους από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα. Μικρή είναι η αύξηση στους πανομοιότυπους μονοζυγωτικούς (από το ίδιο ωάριο), το ποσοστό των οποίων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό στις περίπου τέσσερις γεννήσεις ανά 1.000 τοκετούς.

Περίπου το 80% όλων των γεννήσεων διδύμων συμβαίνουν στην Ασία και στην Αφρική. Η Αφρική έχει παραδοσιακά τη μεγαλύτερη αναλογία διδύμων στο σύνολο των τοκετών από κάθε άλλη ήπειρο, αλλά τα ποσοστά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνουν, πλησιάζοντας πλέον τα αφρικανικά επίπεδα. Ο αριθμός τόσο πολλών διδύμων στην Αφρική οφείλεται ότι στη «μαύρη ήπειρο» γεννιέται ένας πολύ μεγάλος αριθμός διζυγωτικών, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε γενετικές αιτίες. Όμως ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική πολλοί δίδυμοι -περισσότεροι από 200.000 ετησίως- θα χάσουν το δίδυμο αδελφό τους από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.