Κακάκια μωρού: Το χρώμα, η συχνότητα και πότε πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο

Τα κακάκια του μωρού είναι δείκτης υγείας και ανησυχίας. Τα νεογνά γενικά κάνουν συχνά κακάκια, μερικές φορές μετά από κάθε τάισμα, ενώ τα βρέφη ηλικίας άνω των 3 εβδομάδων μπορεί να έχουν κενώσεις μεταξύ 8-12 φορές την ημέρα έως λιγότερο από μία φορά την ημέρα .

Τα υγιή κακάκια μωρού μπορεί να έχουν αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, καφέ ή πράσινου και η υφή μπορεί να είναι ρευστή έως αρκετά σφιχτή. Δεν πρέπει να είναι σκληρό ή υδαρή.

Τα μωρά συχνά ζορίζονται λίγο καθώς περνούν τα κόπρανα και μπορεί να κάνουν θορύβους ή να τρίβουν τα πρόσωπάκια τους. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η υπερβολική καταπόνηση ή η ταλαιπωρία κατά την προσπάθεια μπορεί να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας.

Τα κόπρανα ενός βρέφους αλλάζουν χρώμα και συνοχή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, εβδομάδων και μηνών της ζωής τους και ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων είναι φυσιολογικό.

Στα βρέφη, οι κύριοι λόγοι για τις αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων είναι η ηλικία, η διατροφή και η υγεία, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com . Τα κακάκια των νεογέννητων είναι σχεδόν μαύρα, ενώ στα μεγαλύτερα βρέφη τείνουν να έχουν κίτρινο ή καφέ χρώμα.

Το μητρικό γάλα και η φόρμουλα βρεφικού γάλακτος μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα των κοπράνων του μωρού.

Κόκκινα ή λευκά κακά μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα υγείας. Διαφορετικά, ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων είναι φυσιολογικό. Όποιος υποψιάζεται ότι ένα μωρό έχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Κακάκια και χρωματική παλέτα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων ενός μωρού. Τα κοινά χρώματα και οι αιτίες τους περιλαμβάνουν:

Μαύρα

Σε νεογέννητα μικρότερα της 1 εβδομάδας, το μαύρο είναι ένα υγιές χρώμα για τα κόπρανα. Μετά από αυτό το διάστημα, ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας.

Κατά τις πρώτες 24 ώρες της ζωής, ένα νεογέννητο θα αποβάλει το μηκώνιο. Αυτό είναι σαν ένα χοντρό, μαύρο σκοινί. Αποτελείται από κύτταρα, αμνιακό υγρό, χολή και βλέννα που κατάπιε το μωρό ενώ βρισκόταν στη μήτρα. Το μηκώνιο είναι αποστειρωμένο, επομένως συνήθως δεν μυρίζει.

Τις πρώτες ημέρες της ζωής, ένα νεογέννητο θα συνεχίσει να περνά μηκώνιο. Το χρώμα πρέπει να αλλάζει σταδιακά από μαύρο σε σκούρο πράσινο και μετά σε κίτρινο.

Μετά από 1 εβδομάδα ζωής, τα κόπρανα δεν πρέπει να είναι πλέον μαύρα. Εάν το μαύρο χρώμα επιμένει, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Αυτό το χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα.

Κίτρινα

Αυτό είναι ένα κανονικό χρώμα των κακών από ένα μωρό που πίνει μητρικό γάλα. Τα κακά τους τείνουν να είναι σκούρο κίτρινο και μπορεί να έχουν μικρές κηλίδες μέσα τους.

Αυτές οι κηλίδες προέρχονται από το μητρικό γάλα και είναι αβλαβείς. Μπορεί να μοιάζουν με το τυρί cottage, αλλά είναι κίτρινοι.

Καφέ ή πορτοκαλί

Αυτό είναι ένα κανονικό χρώμα των κοπράνων από ένα μωρό που τρέφεται με γάλα.

Όταν ένα μωρό πίνει γάλα, τα κακά του τείνουν να είναι ανοιχτό καφέ ή πορτοκαλί. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο σκούρα και πιο σφιχτα από τα κόπρανα ενός μωρού που πίνει μητρικό γάλα.

Πράσινα

Πολλά μωρά έχουν περιστασιακά πράσινα κακά. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν :

  • αργή πέψη, συνήθως επειδή το μωρό έχει φάει περισσότερο από το συνηθισμένο
  • πράσινες τροφές στη διατροφή της μητέρας που περνούν στο μητρικό γάλα
  • κρυολόγημα
  • μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία
  • αντιβιοτικά, είτε στο μωρό είτε από το μητρικό γάλα
  • θεραπεία για ίκτερο

Εάν το μωρό παίρνει βάρος και φαίνεται ικανοποιημένο, τα πράσινα κακά δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας.

Κόκκινα

Το κόκκινο δεν είναι ένα υγιές χρώμα για τα κακάκια των μωρών.

Τα κακά είναι συνήθως κόκκινα επειδή υπάρχει αίμα σε αυτό. Οι γονείς ή οι φροντιστές θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό.

Το μωρό μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή μπορεί να έχει καταπιεί μικρή ποσότητα αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η μητέρα που το θηλάζει έχει αίμα στις θηλές. Μια άλλη αιτία κόκκινων κοπράνων είναι η αιμορραγία του μωρού.

Άσπρα

Τα λευκά κακάκια μωρού είναι ασυνήθιστα, και το λευκό δεν είναι ένα υγιές χρώμα για τα κόπρανα. Θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόβλημα στο συκώτι.

Ο ίκτερος, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνός στα νεογνά, επηρεάζοντας περίπου το 60% των τελειόμηνων μωρών στις πρώτες μέρες της ζωής τους. Συνήθως υποχωρεί μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες.

Όποιος υποψιάζεται ότι το μωρό του εξακολουθεί να έχει ίκτερο μετά από 14 ημέρες, πρέπει να ελέγξει το χρώμα των κενώσεων του. Τα χλωμά ή λευκά κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν ηπατική νόσο. Ένα άλλο σημάδι που πρέπει να αναζητήσετε είναι αν τα ούρα του είναι πολύ σκούρα κίτρινα ή καφέ.

Εάν το μωρό έχει λευκά ή ωχρά κόπρανα, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χολερυθρίνης του. Η χολερυθρίνη είναι μια ένωση που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα απόβλητα. Υπάρχουν δύο τύποι χολερυθρίνης και εάν τα επίπεδα ενός τύπου είναι πολύ υψηλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τύποι βρεφικών κενώσεων

Τα κακάκια του μωρού μπορούν επίσης να έχουν μια ποικιλία από υφές και άλλα χαρακτηριστικά. Πριν αρχίσει ένα βρέφος να τρώει στερεά τροφή, τα κακά του είναι συνήθως πολύ απαλά.

Στα μωρά που πίνουν μητρικό γάλα μπορεί να είναι αρκετά ρευστά, ενώ τα μωρά που τρέφονται με γάλα τείνουν να έχουν πιο σφιχτά, αλλά όχι στερεά, κακάκια.

Η βλέννα στα κόπρανα ενός μωρού είναι επίσης συχνή και σπάνια αποτελεί ένδειξη οποιουδήποτε προβλήματος υγείας. Ωστόσο, εάν το μωρό εμφανίσει άλλα σημάδια ασυνήθιστης συμπεριφοράς ή ασθένειας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Ξηρά ή σκληρά κακάκια μπορεί να σημαίνει ότι ένα μωρό δεν πίνει αρκετά υγρά ή ότι είναι άρρωστο.

Αφού ένα βρέφος αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, τα σκληρά κακά μπορεί επίσης να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας. Τα μωρά συνήθως παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα όταν τρώνε τροφές που το σώμα τους δεν μπορεί ακόμη να αφομοιώσει σωστά.

Τα πολύ υδαρή κόπρανα μπορεί να προκύψουν από διάρροια. Ένα μωρό με διάρροια μπορεί επίσης να κάνει κακώσεις πιο συχνά από το συνηθισμένο ή να έχει υψηλή θερμοκρασία . Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία είναι δυνητικά σοβαρή για τα βρέφη.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μερικά κάνουν κακάκια πιο συχνά από άλλα. Πολλά νεογέννητα κάνουν κακώσεις μετά από κάθε τάισμα, αν και τείνουν να κάνουν κενώσεις λιγότερο συχνά μόλις φτάσουν την ηλικία των 6 εβδομάδων. Τα μωρά που πίνουν μητρικό γάλα μπορούν να κάνουν κακώσεις μόνο μία φορά την εβδομάδα. Μια υγιής συχνότητα για τα μωρά που τρέφονται με γάλα είναι μία φορά την ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Συνεδρίαση ΕΚ και ECDC με συμμετοχή Σωτήρη Τσιόδρα: Καμπανάκι για αύξηση νοσηλειών – ανησυχία για νέες μεταλλάξεις

Aντηλιακό σπρέι προσώπου: Πως να το επιλέξετε και κυρίως πως να το εφαρμόσετε

Κένταυρος – η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί σε 10 χώρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.