Ζωή Ράπτη στο Συνέδριο του SNF «Nostos Health»: 5ετές πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

Το 5ετές πρόγραμμα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, ανέπτυξε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στο Συνέδριο του SNF «Nostos Health».

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο Υπουργείο Υγείας, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία με το ΙΣΝ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δρακόπουλο για τη συνεχή υποστήριξή του στους τομείς της υγείας και της ψυχικής υγείας», ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Υπό την ομπρέλα της Πρωτοβουλίας Υγείας του ΙΣΝ, το ΙΣΝ συνέβαλε στην ενίσχυση των νοσοκομείων μας με υποδομές, εξοπλισμό, με προγράμματα και έγκριση χορήγησης υποτροφιών σε επαγγελματίες υγείας, συνέχισε.

Ζωή Ράπτη: 5ετές πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

«Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας και τον αντίκτυπο της πανδημίας στα παιδιά και τους νέους μας ειδικότερα, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, με την υποστήριξη του ΙΣΝ και σε συνεργασία με το CMI (Child Mind Institute).

Με γνώμονα την πεποίθηση ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τεκμηριωμένες διαγνωστικές αξιολογήσεις και θεραπεία, το παρόν μοντέλο εστιάζει στη δυνατότητα μεταρρύθμισης του προτύπου περίθαλψης για τα παιδιά και τους εφήβους σε ολόκληρη τη χώρα», είπε.

Το πρόγραμμα τριών επιπέδων αποτελείται από τους ακόλουθους πυλώνες:

  • Κατάρτιση και εκπαίδευση στις βασικές και προηγμένες αρχές της συμπεριφορικής υγείας των νέων,
  • Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Παραπομπής για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Παίδων Αγίας Σοφίας και ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
  • Ανάπτυξη της τηλε-ψυχιατρικής και των διαδικτυακών κλινικών εργαλείων

Παράλληλα με αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, μέσω της δημιουργίας ενός ψηφιακού χάρτη που αναπτύξαμε, διαπιστώσαμε – σημείωσε η κα. Ράπτη – ότι οι εγκαταστάσεις που κυρίως λείπουν από τη χώρα μας, είναι αυτές για την Πρόληψη, ειδικά για τους νέους.

«Για το σκοπό αυτό, το 2020, νομοθετήσαμε τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ένα καινοτόμο μοντέλο για την υποστήριξη των παιδιών μας στην Κοινότητα.

Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 3.000 παιδιά βιώνουν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο.

Με την κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση, έχουν καλύτερες πιθανότητες θεραπείας και αποκατάστασης.

Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Επανένταξης.

Θα αναπτύξουμε 10 τέτοιες μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Η πανδημία ανέδειξε τα κενά όσον αφορά την προσβασιμότητα των πολιτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Για το λόγο αυτό, από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, λειτουργήσαμε την Εθνική Γραμμή Βοήθειας 10306 για την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη του γενικού πληθυσμού που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες με ανωνυμία.

Η Γραμμή έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, πάνω από 400.000 κλήσεις από πολίτες και υγειονομικό προσωπικό για την υποστήριξη τους σε θέματα στρες, άγχους, φόβου, κατάθλιψης και οικογενειακής βίας.

Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη για ψηφιακά εργαλεία και δημιουργούμε ένα Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Σύμη και συνεχίζοντας στη Χάλκη και σε άλλα απομακρυσμένα νησιά.

Στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε πολίτη ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και νησιά.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναπτύσσουμε δίκτυο κινητών μονάδων, κυρίως στα νησιά.

Οι κινητές μονάδες αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικές, διότι παρείχαν άμεσες υπηρεσίες στα θύματα των πυρκαγιών και των σεισμών που υπέστη η Ελλάδα πέρυσι», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Από το σύνδρομο Long COVID κινδυνεύουν και τα παιδιά – Τα ύποπτα συμπτώματα

«Πιθηκομπάχαλο» ΕΟΔΥ, πώς ξενυχτάει ο Πλεύρης, χαμόγελα Τρύφων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.