Πόσο διατηρείται το μητρικό γάλα; Σε ποια δοχεία; Τι να προσέξω όταν το έχω σε θερμομονωτικό τσαντάκι;
Απορίες που έχει κάθε μητέρα που θηλάζει και θέλει να αποθηκεύει το μητρικό γάλα.
Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece δίνει πολύτιμες συμβουλές για την ασφαλή διαχείριση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.
Πόσο διατηρείται το μητρικό γάλα;
- σε θερμοκρασία δωματίου (19-26 βαθμούς) για 4-8 ώρες
- σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστη (-15 έως 4 βαθμούς) 24 ώρες
- σε ψυγείο (4 βαθμοί) για 3-8 μέρες,
- στην κατάψυξη (-15 βαθμοί) για 2 εβδομάδες
- στον καταψύκτη (καταψύκτη -18 βαθμοί) για 3 -6 μήνες
- στην βαθειά κατάψυξη (-20 βαθμοί) για 6 μήνες εώς 1 χρόνο.
Η άντληση του γάλακτος
- Πλύνε τα χέρια σου πριν αντλήσεις ή μεταχειριστείς με οποιονδήποτε τρόπο το γάλα.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε καθαρό δοχείο. Για να
αποφύγεις γνωστές τοξίνες, χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία ή πλαστικά που έχουν στον πάτο τους το σύμβολο PP ή τον αριθμό 5. - Γράψε όνομα και ημερομηνία στο σακουλάκι πριν το γεμίσεις.
Η αποθήκευση του γάλακτος
- Βάλε το γάλα σου στο ψυγείο εάν δεν πρόκειται να καταναλωθεί μέσα στις 4 επόμενες ώρες.
- Εάν έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη, ανακίνησέ το με απαλές κυκλικές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί, να διαλυθεί δηλαδή και πάλι το λίπος. Μην το χτυπάς με δύναμη.
- Ένωσε γάλατα από διαφορετικές αντλήσεις αφού τα έχεις κρυώσει πρώτα.
- Το γάλα διαστέλλεται όταν παγώνει, για αυτό μην γεμίζεις τελείως το δοχείο εάν σκοπεύεις να το βάλεις στην κατάψυξη.
- Γέμισε κάθε δοχείο με περίπου 60 ml για να μην πετιέται γάλα.
- Γάλα που δεν χρειάζεται, μπορεί να καταψυχθεί για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
- Αποθήκευσε μακριά από τα τοιχώματα, στο βάθος της κατάψυξης, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.
- Εάν αποθηκεύεις γάλα σε σακουλάκια, βάλε τα και σε δεύτερη σακούλα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για να μην πάθει έγκαυμα κατάψυξης.
- Τα σακουλάκια γλυτώνουν χώρο εάν αποθηκευθούν οριζόντια.
- Χρησιμοποίησε κάθε φορά το πιο παλιό γάλα για να μην σου χαλάσει.
Η απόψυξη του γάλακτος
- Ξεπάγωσε το παγωμένο γάλα βάζοντάς το στο ψυγείο ή σε μία λεκάνη με ζεστό νερό ή κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό.
- Μην ζεσταίνεις το γάλα απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Μερικά μωρά πίνουν ευχαρίστως και κρύο γάλα.
- Το γάλα που ξεπάγωσε μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες. Μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ή να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη ή να το πετάξεις.
Διαβάστε επίσης
Τελικά πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;
Η συχνότητα ερωτικών επαφών μειώνει το χάσμα οργασμού ανάμεσα στα φύλα
H Μπίλι Αϊλις μίλησε ανοικτά για το σύνδρομο Τουρέτ και τα τικ της – Με προσβάλουν όταν γελούν