Ο κίνδυνος των Loverboys και η τακτική της Ευρώπης με τους “παραπλανητικούς εφήβους”

Τα Loverboys (ή ρομαντικοί μαστροποί) είναι σωματέμποροι που συνήθως δρουν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν.

Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με διάφορους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται και συνήθως τα προωθούν στη βιομηχανία του σεξ.

Οι ύποπτοι μάλιστα στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα αποπλανούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Εγκληματικό δίκτυο

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, μετά από εξάρθρωση κυκλώματος από τη Ρουμανία που παγίδευε τα θύματά του με τη μέθοδο των «lover boys», το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να κέρδιζε έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα. Μάλιστα, μεγάλα ποσά από τα χρήματα που κέρδιζαν επέστρεφαν πίσω στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των «lover boys» από το 2020.

Πώς θα βοηθήσει η Πολιτεία

Εκτός από τις συμβουλές και τις οδηγίες που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, όσον αφορά το θέμα της εμπορίας των ανθρώπων και των lover boys, υπάρχουν πολλά μέτρα που θα πρέπει η Πολιτεία να πάρει προκειμένου να προφυλάξει τους νέους από μία τέτοια απάτη που όμως μπορεί να τους καταστρέψει τη ζωή και να τους οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις.

Η βελτίωση της πρόληψης για να σταματήσουν τα loverboys να εκμεταλλεύονται εξαρχής ευάλωτα άτομα, η βελτίωση της έρευνας και της δίωξης των μαστροπών, η παροχή υπηρεσιών και προστασίας στα θύματα είναι μόνο μερικά από μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Μάλιστα μερικές χώρες έχουν κάνει πολλά περισσότερα από τα παραπάνω.

Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Παραδείγματος χάριν, το 2014 η Ολλανδία όρισε ειδική επιτροπή, η οποία εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης για τη βοήθεια των κοριτσιών θυμάτων των loverboys.

Μάλιστα εκτός από τους ειδικούς στον τομέα ψυχικής υγείας οι οποίοι παρείχαν στήριξη στα θύματα, δημιουργήθηκαν μέχρι και κοινωνικές ομάδες υποστήριξης σε γειτονιές.

Το έργο αυτό είχε συσταθεί από τις τοπικές αρχές των πόλεων.

Ένα τελευταίο μέτρο της χώρας που αξίζει να αναφερθεί είναι η δημιουργία ενός οδηγού με σκοπό την συνεργασία της αστυνομίας, των δικαστικών αρχών και των οργανισμών φροντίδας των θυμάτων.

Οι παραπλανητικοί έφηβοι

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετά βήματα προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα οι εγκληματίες, ενώ αρκετές χώρες πέρασαν νόμο για τους «παραπλανητικούς εφήβους», οι οποίοι στην ουσία ήταν αστυνομικοί οι οποίοι υποδύονταν στους εφήβους προκειμένου να «πιάσουν» τα lover boys.

Από την πλευρά της η Europol τα τελευταία χρόνια έχει διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα κυκλώματα lover boys.

Πολλές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση έχει εξαρθρώσει η Γαλλική Δικαστική Αστυνομία και η Ρουμανική Εθνική Αστυνομία (Poliția Română), με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Όσον αφορά τη Eurojust, στόχος της είναι να διευκολύνει τη δικαστική συνεργασία, συγκροτώντας ομάδες κοινής έρευνας για το συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται πως το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε έναν τετραετή κύκλο πολιτικής για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνέχεια στον αγώνα κατά του σοβαρού διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος.

Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτει στην ΕΕ το οργανωμένο και σοβαρό διεθνές έγκλημα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, καθώς και με χώρες και οργανισμούς εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Πηγές: Europol, Eurojust, Goverment of the Netherlands, European Commision

Διαβάστε επίσης

Μελέτη έδειξε από τι κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό λόγω COVID-19

Αυξήθηκαν οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Σανγκάη – Κρούσματα και ανάμεσα στους αποκλεισμένους

Δύο χρόνια μετά την πανδημία αναβιώνουν και πάλι τα έθιμα του Πάσχα στην Κεντρική Μακεδονία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.