11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο: «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»

Πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», στη διάρκεια του οποίου βραβεύτηκαν οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει».

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ζωγραφιές αλλά και τα βίντεο που ετοίμασαν οι βραβευμένοι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Τα μηνύματα από τα έργα τους ήταν εξαιρετικά αισιόδοξα

Εικόνες που αποτύπωναν τη γη ανθισμένη, ανθρώπους να αθλούνται κάτω από τον ήλιο, έναν γιο που παρακινεί τον πατέρα του να σταματήσει το κάπνισμα, τρία πολύχρωμα αερόστατα που δραπετεύουν από την «καπνισμένη» ζώνη, παιδιά που αφηγούνται πώς έκοψαν το τσιγάρο, επειδή θέλουν να αθλούνται, να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον, να μην θέτουν σε κίνδυνο τα πουλιά και τα ψάρια από τις πεταμένες γόπες, να μαζεύουν τα χρήματά τους για να πάνε ταξίδια κ.ά.

Είναι σαφές ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Επιλέγουν όχι μόνο να ωφεληθούν τα ίδια από μία ζωή χωρίς καπνό και χημικές ουσίες, αλλά να παροτρύνουν τους γονείς, τους φίλους και ολόκληρη τη μικροκοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Επιλέγουν την άθληση, τη χαρά, τη Φύση, την Υγεία, τη Ζωή. Και το κάνουν συνειδητά, με δική τους βούληση –μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τους αλλά και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και την εκπαίδευση που λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον τους– έχοντας κατανοήσει, όπως ακούστηκε νεαρή μαθήτρια να λέει σε ένα από τα βίντεο που διακρίθηκαν, ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» και ότι στην πορεία «πρέπει να πεις και μερικά “όχι”».

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, εμπνευστής του SMOKE FREE GREECE, θεσμού με υπερδεκαετή πλέον ιστορία στον χώρο της οργανωμένης αντιμετώπισης  του καπνίσματος στην Ελλάδα, είπε πως το συνέδριο αυτό συνιστά «μια ακόμη σπονδή στη συνεργασία των δομών Παιδείας και Υγείας του τόπου», που εξασφαλίζει στα παιδιά μας το βήμα για να υψώσουν τη δική τους φωνή.

Στη συνέχεια, ανέτρεξε στο ιστορικό της αντικαπνιστικής συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας με την Αντικαρκινική Εταιρεία και τους φορείς Δημόσιας Υγείας του Harvard, που ξεκίνησε το 2009 με τη γενναιόδωρη στήριξη του Behrakis Foundation από τη Βοστώνη. Η συνεργασία εξελίχθηκε εντάσσοντας στον συνασπισμό φορέων το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια υλοποιείται από την πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE, που στηρίζεται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η πρωτοβουλία αυτή συνίσταται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολόκληρης σειράς επιστημονικά σχεδιασμένων και φιλικών προς τα παιδιά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες οδηγούν στη μεταστροφή της αντίληψης των μαθητών ως προς το κάπνισμα. Η μεταστροφή αυτή αποτυπώθηκε και σε αριθμούς, εφόσον σημειώθηκε μείωση του καπνίσματος στις μικές ηλικίες κατά 33%.

«Η φιλοσοφία μας είναι: μακριά από τον φόβο, χωρίς τρομακτικές εικόνες, με φιλικά και θετικά μηνύματα, όμορφα χρώματα, να αναδείξουμε την επιλογή του μη καπνίσματος ως τρόπου ζωής που οδηγεί σε έναν ευρύτερο ορίζοντα ευζωϊας με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και σεβασμό στο περιβάλλον».

Κεραμέως: Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τους εκπαιδευτικούς «αλλά πάνω απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους να κάνουν πράξη αυτό που λέει ο τίτλος του διαγωνισμού: “Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει”». Τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι «γίνονται τα ίδια τα παιδιά μας πρωταγωνιστές, εκφράζονται και περνούν με τον πιο εύληπτο τρόπο τα θετικά μηνύματα στην κοινωνία».

H Υπουργός μίλησε, τέλος, για τον νέο, σχετικά, θεσμό, του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που έχει εισαχθεί στα σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου προλαμβάνονται και καταπολεμούνται οι εξαρτήσεις των μαθητών.

Τα συγχαρητήρια και τα ενθαρρυντικά τους λόγια προσέφεραν επίσης  η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ζέτα Μακρή, ενώ η κα Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του SMOKE FREE GREECE, επεσήμανε ότι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 760 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι «μάς εξέπληξαν με τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους».

Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα

Τέλος, έτερος συνεργάτης της πρωτοβουλίας, ο Κώστας Βασιλείου, Συντονιστής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι, όπως τόνισε, χάρη στην επίμονη και δυναμική προσπάθειά τους, κατάφεραν εδώ και έντεκα χρόνια να αλλάξουν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τα ίδια τα παιδιά σε φορείς αλλαγής της μικροκοινωνίας τους. Απευθυνόμενος στον κ. Μπεχράκη, ο κ. Βασιλείου είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσατε μόνος και τώρα έχετε φτιάξει ένα κίνημα».

Ο κ. Μπεχράκης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, η «αμέριστη συμπαράσταση» της οποίας οδήγησε στην εντυπωσιακή επιτυχία της πρωτοβουλίας για μια «άκαπνη» Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης 

Ψηφιακό θα ναι πλέον το βιβλιάριο Υγείας των παιδιών- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Πότε μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες ένα παιδί με νόσηση COVID-19;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.