Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά στην Ουκρανία – Στοιβαγμένα σε υπόγεια καταφύγια, φοβούνται για τη ζωή τους

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία πλήττει τον άμαχο πληθυσμό και τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση άγχους εδώ και χρόνια. Η οργάνωση
παιδικής προστασίας Terre des hommes εφράζει βαθιά ανησυχία για την κατάσταση.

Η Terre des hommes (Tdh) είναι παρούσα στην Ουκρανία, με γραφείο στο Κίεβο, ένα δεύτερο στη Μαριούπολη και ένα τρίτο στο Σεβεροντονέτσκ, περίπου 20 χλμ. από την πρώτη γραμμή.

Σωματική και ψυχική υποστήριξη

Πέρυσι υποστηρίξαμε 5.000 κατοίκους του Ντονμπάς, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά. Εργαζόμαστε με Ουκρανούς από το 2015, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών τα οποία έχουν αναπτύξει ευαλωτότητες εξαιτίας της χρόνιας έντασης στην περιοχή. Από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια, την ευημερία και την ακεραιότητά τους, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

“Οι οικογένειες στο Ντονμπάς βιώνουν αδιανόητο άγχος. Τα παιδιά χρειάζονταν ήδη
ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Τώρα η κατάστασή τους χειροτερεύει δραματικά. Από την ένταση των βομβαρδισμών, φοβούνται για τις ζωές τους, των γονιών τους και των συγγενών τους. Σε φυγή ή σε καταφύγια, μερικά παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί για μέρες. Δεν ξέρουν αν θα ξαναδούν τα σπίτια τους. Αυτό που βιώνουν είναι τρομερό και νιώθουμε μεγάλη ανησυχία.», επισημαίνει η Barbara Hintermann, Γενική Διευθύντρια της Tdh στη Λωζάνη.

Η έκκληση

Καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να αποφύγουν κάθε μορφή βίας και να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, ιδιαίτερα τα παιδιά, και να διατηρήσουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγεία, το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα. Οι οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν καταφύγιο και υποστήριξη για να καλύψουν τις ανάγκες προστασίας τους. Υπενθυμίζουμε προς όλες τις πλευρές ότι, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οποιαδήποτε επίθεση πρέπει να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή απωλειών αμάχων.

Στο πλευρό των παιδιών

Η Tdh επαναλαμβάνει ότι τα δικαιώματα κάθε παιδιού πρέπει να γίνονται σεβαστά και να διασφαλίζεται η προστασία του, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Η oργάνωση Terre des hommes είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 2016 με προγράμματα για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση, για την προστασία των παιδιών που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες και τη στήριξη παιδιών προσφύγων, ασυνοδεύτων ή με την οικογένειά του.

Διαβάστε επίσης

Χωρίς μάσκες από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους – Παραμένει η σύσταση

Τι είναι το σημείο G και πώς θα το ανακαλύψετε στο σώμα σας βήμα-βήμα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του HPV- Σύσταση εμβολιασμού για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-18 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.