Παιδικές ημικρανίες: Πού οφείλονται και πώς επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις

Tελευταία πληθαίνουν τα κρούσματα εμφάνισης ημικρανιών στα παιδιά ηλικίας μόλις 6 ετών, κάτι που καταδεικνύει ότι οι ημικρανίες δυστυχώς δεν είναι προνόμιο μόνο των ενηλίκων.

Εκτός από την αρνητική διάθεση και τον έντονο κεφαλικό άλγος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» τα παιδιά που υπέφεραν από ημικρανίες αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για σχολική επίδοση κάτω του μετρίου σε σύγκριση με όσα δεν εμφάνιζαν πονοκεφάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ ημικρανίας και κακής σχολικής επίδοσης ήταν ισχυρότερη στα παιδιά που υπέφεραν από χρόνιες ημικρανίες, σε όσα είχαν σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας και σε όσα είχαν συναισθητικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Αιτία εμφάνισης 

Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογενειακής προδιάθεσης για τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς πάσχουν από κεφαλαλγία. Άλλα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στο στρες και το περιβάλλον.

Επίσης στην εμφάνιση των πονοκεφάλων οδηγεί ο πολύς ή ο λίγος ύπνος, τα έντονα φώτα, οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, η πείνα λόγω παράλειψης γευμάτων και η έντονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας των παιδιών διαφέρουν πολύ από των ενηλίκων. Ο ενήλικας ως κύριο σύμπτωμα έχει την κεφαλαλγία με επακόλουθο την ναυτία και τον εμετό.

Στα παιδιά είναι πιθανό, αντί για πονοκέφαλο η ημικρανιακή κρίση να εκδηλώνεται μόνο με ναυτία και εμετό. Λόγω της ανωριμότητας του νευρικού συστήματος οι παιδικές ημικρανίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ξαφνικοί ίλιγγοι, στράβωμα του κεφαλιού προς τη μια πλευρά.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν για τους 10 τραυματίες

Η παιδική και εφηβική αϋπνία δεν είναι απλό σύμπτωμα, που θα περάσει με τον καιρό

Οι Λειψοί στους δέκα καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.