Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού Καρκίνου: Δεν υπάρχει πρόληψη αλλά έγκαιρη διάγνωση

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Αποτελεί ημέρα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης και μη εφησυχασμού για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Το μήνυμα είναι ένα και είναι ξεκάθαρο, ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση στη θεραπεία για όλα τα παιδιά με καρκίνο.

Πρωταρχικά όμως, η σημερινή μέρα αφιερώνεται στα παιδιά που μάχονται καθημερινά και στις οικογένειές τους. Από αυτούς, αντλείται η δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα. Κανείς δε ξεχνάει τους μικρούς ήρωες, τους μικρούς αγγελους, τα αστέρια στον ουρανό που δεν τα κατάφεραν. Μας καθοδηγούν με ορμή, πείσμα και αισιοδοξία στον μοναδικό στόχο που αποτελεί η ίαση για όλα τα παιδιά με καρκίνο.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Πάνω από 400.000 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο διαγιγνώσκονται στον κόσμο ετησίως, με 35.000 νέες διαγνώσεις στην Ευρώπη και περίπου 250 στην Ελλάδα. Η επιβίωση στις αναπτυγμένες χώρες αγγίζει το 80-90% ανάλογα με το είδος της κακοήθειας, σε αντίθεση με τις χώρες χαμηλών/πολύ χαμηλών εισοδημάτων, στις οποίες τα παιδιά με τις ίδιες μορφές καρκίνου έχουν επιβίωση που φτάνει μόλις το 20%.

Η έγκαιρη διάγνωση με την αποτελεσματική θεραπεία αποτελούν το κλειδί για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο. Η θεραπεία είναι ολιστική, αποτέλεσμα συνεργατικής δουλειάς.

Ιατροί παιδίατροι αιματολόγοι ογκολόγοι, νοσηλευτές, παιδοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ορθοπαιδικοί, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι, ιατροί πυρηνικής ιατρικής, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό Αιμοδοσιών αλλά και πλήθος άλλων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την επίτευξη του τελικού στόχου της αντιμετώπισης του παιδιού με καρκίνο.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) αντιπροσωπεύει τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών με κακοήθειες και αιματολογικά νοσήματα στην Ελλάδα.

Η συνεργασία της ΕΕΠΑΟ με τους αντίστοιχους Διεθνείς Οργανισμούς είναι στενή. Συμμετέχουμε ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (SIOPE, European Society of Pediatric Oncology) αλλά και στη Διεθνή Διηπειρωτική (SIOP), καθώς επίσης και στα περισσότερα τρέχοντα Διεθνή Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Παιδικός Καρκίνος: Δεν υπάρχει πρόληψη αλλά έγκαιρη διάγνωση

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη.Όμως, μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση η οποία βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη, παιδιά και έφηβους.

Κυριακίδου: Φόρος τιμής στα παιδιά και τις οικογένειές τους

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον καρκίνο υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Παιδικό Καρκίνο. Αποτίω φόρο τιμής στα παιδιά, τους γονείς τους, τα αδέρφια τους, τις οικογένειές τους» ανέφερε η κ. Κυριακίδου και προσέθεσε ότι «για να υποστηρίξουμε τους νέους των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από τον καρκίνο, έχουμε ξεκινήσει ένα Δίκτυο της ΕΕ Νέων που έχουν ξεπεράσει τον Καρκίνο για να τους συνδέσουμε με τις οικογένειές τους, καθώς και με επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου σε όλη την ΕΕ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον καρκίνο, να ενισχύσουμε την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα, να εξαλείψουμε τις ανισότητες, να βελτιώσουμε την έρευνα και να κάνουμε διαφορά στη ζωή των πολιτών μέσα από τη συνεργασία» υπογράμμισε.

Η κα Κυριακίδου, σημείωσε ότι, είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη έχει ένα Σχέδιο με 4 δισ. ευρώ στη διάθεσή της για τις δράσεις της και ένα Σχέδιο που εξετάζει την όλη εικόνα».

Σημάδια και συμπτώματα του παιδικού καρκίνου

Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, λαιμός, θώρακας, πόδια ή χέρια, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς).

Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη, τα ούλα ή και σπανιότερα το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια.

Πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης, που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται.

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, έμετος, ειδικά το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μικρή αδυναμία.

Μάτια που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, κίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα.

Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα στα πόδια και τη μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα και είναι δυνατόν να υποχωρεί όταν το παιδί ξεκουράζεται.

Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν

Επισκεφθείτε τον παιδίατρο και εξηγήστε του τι σας ανησυχεί.

Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα σας κατευθύνει αναλόγως.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα και δεν σημαίνουν οπωσδήποτε καρκίνο

Διαβάστε επίσης 

Απόκτηση παιδιών μετά από καρκίνου μαστού: Eίναι εφικτή;

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν Ιατρικές και Οδοντιατρικές εξετάσεις σε παιδιά και εφήβους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.