Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία νόσος που ταλαιπωρεί συχνά τα παιδιά. Πρόκειται για λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, τόσο του στομάχου όσο και του λεπτού εντέρου. Κάθε ηλικιακή ομάδα μπορεί να νοσήσει από γαστρεντερίτιδα και κυρίως από ιογενή. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου είναι μεγαλύτερος όπου υπάρχει συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ατόμων και κακές συνθήκες υγιεινής κατά την προετοιμασία και κατανάλωση τροφίμων.Τα βρέφη και τα νήπια κινδυνεύουν να αφυδατωθούν πιο εύκολα.

Συμπτώματα 

Οι κλινικές εκδηλώσεις αφυδάτωσης  εμφανίζονται όταν υπάρχει αδυναμία πρόσληψης υγρών και αυξημένες απώλειες λόγω των εμέτων και των διαρροιών. Τα σημεία που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι η έντονη δίψα (ξηρό στόμα), το ποσό των ούρων (για τα βρέφη πόσο συχνά γίνεται η αλλαγή της πάνας και για τα μεγαλύτερα παιδιά το χρώμα των ούρων το οποίο θα είναι σκούρο κίτρινο), το ποσό των δακρύων, η ζάλη και η κόπωση.

Διάρκεια

Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Η γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε παράσιτα θεραπεύεται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Καλούμε τον γιατρό όταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης, όταν η διάρροια ή οι έμετοι διαρκούν περισσότερες από 2 ημέρες, όταν δούμε αίμα στον εμετό ή τα κόπρανα, όταν το παιδί έχει να πιει νερό μερικές ώρες και όταν το βρέφος ή το νήπιο δεν έχει ουρήσει για 4 με 6 ώρες.

Συνήθως στην ιογενή γαστρεντερίτιδα δεν χρειάζεται  εργαστηριακός έλεγχος παρά μόνο αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης. Στη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα αντιθέτως θα χρειαστεί μικροσκοπική / μακροσκοπική εξέταση  και καλλιέργεια κοπράνων.

Πρόληψη 

· Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στο αποχωρητήριο και πριν το φαγητό.
· Σωστός καθαρισμός μπάνιου.
· Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.
· Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.
· Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά απο πλανόδιους ή πωλητές στο δρόμο διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην ελέγχονται.
· Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισης τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.