Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση

Οι γονείς χώρισαν και οι συνθήκες ζωής των παιδιών διαφοροποιούνται. Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ένα παιδί σε μια τέτοια αλλαγή; Σίγουρα ένα διαζύγιο δεν είναι από τα καλύτερα γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν στους ανθρώπους, ωστόσο αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία είναι αναπόφευκτη εάν η ώριμη σκέψη δύο ανθρώπων κατέληξε σε αυτή τη λύση.

Η προσαρμογή των παιδιών διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητά τους, αλλά και με τις σχέσεις που έχουν οι γονείς μεταξύ τους. Όταν δε, πλησιάζουν και οι γιορτινές μέρες όπου πια “δεν κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί” και κάποιες μέρες μοιράζονται με τη μαμά και κάποιες άλλες με τον μπαμπά, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο

Καλό είναι να μοιράσετε τις μέρες με όμορφο και δίκαιο τρόπο και να το ανακοινώσετε μαζί στα παιδιά (για παράδειγμα: “Επειδή πια η μαμά κι ο μπαμπάς δε μένουν στο ίδιο σπίτι, κι επειδή σας αγαπούν και οι δύο πάρα πολύ και σας θέλουν στις γιορτές, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερα να περάσετε τα Χριστούγεννα με τον μπαμπά και την Πρωτοχρονιά με τη μαμά, τι λέτε;”).

Συζητήστε μαζί τους για την απόφασή σας, και δείξτε τους ότι τα αγαπάτε πολύ και ότι πήρατε αυτή την απόφαση για τις γιορτινές ημέρες με σκοπό τη δική τους ευχαρίστηση: “Πιστέψαμε ότι θα είναι καλύτερα να πάτε μαζί με τον μπαμπά στο χωριό τα Χριστούγεννα, ώστε να δείτε τους φίλους σας και τους παππούδες σας”.

Σταθερότητα στη νέα πραγματικότητα

Προσπαθήστε να πάρετε μια απόφαση με βάση το καλό των παιδιών σας, εάν είναι δύσκολη η μεταξύ σας επικοινωνία, βάζοντας στην άκρη τους εγωισμούς για το “ποιος θα πάρει τα παιδιά”.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και αγάπη, διότι και γι’ αυτά είναι εξίσου δύσκολο να “αφήσουν μόνο” τον έναν από τους δύο γονείς. Κάντε το λοιπόν πιο εύκολο για εκείνα και σε καμιά περίπτωση μην τους θέσετε το δίλημμα “με ποιον θες να περάσεις τις διακοπές;”.

Επιπλέον, καλό είναι να μην χωρίσετε τα αδέρφια (π.χ. ο γιος με τον μπαμπά και η κόρη με τη μαμά).

Φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφα, μην ξεχνάτε να τους λέτε πόσο τα αγαπάτε και να κάνετε όχι μόνο δημιουργικά πράγματα μαζί, αλλά και να περνάτε απλά χρόνο με καθημερινές δραστηριότητες.

Από την Φάνια Βιλλιώτη

Ψυχολόγος – Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων

Συμβουλευτική γονέων – Μαθησιακές Δυσκολίες

Διαβάστε επίσης

Νέα μέτρα προστασίας για να περάσουμε τα Χριστούγεννα με ασφάλεια

Τσολιά: Ένας στις 10.000 εμβολιασμούς στα αγόρια 12-17 ετών μετά τη δεύτερη δόση δίνει μυοκαρδίτιδα

Μάχη για τη ζωή δίνει ο Γιώργος Τράγκας στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.