Αν το παιδί σας έχει ξεσπάσματα θυμού, χρησιμοποιήστε αυτές τις 15 φράσεις

Τα παιδιά, ακόμα κα ισε πολύ μικρές ηλικίες, έχουν ξεσπάσματα θυμού. Και μάλιστα πολλά. Οι γονείς, πάλι, από την πλευρά μας, μέσα στο άγχος και την κούραση της ημέρας, πολλές φορές χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες φράσεις για να καταπνίξουμε αυτές τις «εκρήξεις».

Φράσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι και τόσο αποτελεσματικές.

Με τι μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε για να ηρεμήσει το παιδί μας και να καταλάβει σιγά σιγά πώς να αντιδρά όταν νιώθει τα συναισθήματά του να το κατακλύζουν; Με τις παρακάτω φράσεις, οι οποίες αποπνέουν ηρεμία και σιγουριά, κάτι που το παιδί μας έχει απόλυτη ανάγκη.

Χρησιμοποιήστε τις σε στιγμές που βιώνετε καθημερινά με το παιδί και ίσως σας δυσκολεύουν, όπως οι παρακάτω:

15 κατευναστικές φράσεις

Αν το παιδί σας πετά παιχνίδια και πράγματα παντού πείτε: «Όταν πετάς τα παιχνίδια σου, νομίζω ότι δεν σου αρέσει να παίζεις με αυτά. Συμβαίνει στα αλήθεια αυτό;»

Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται κάπως… «παιδιάστικα» πείτε: «Τα μεγάλα παιδιά, ακόμα και οι ενήλικες καμιά φορά νιώθουν έντονα συναισθήματα. Δεν είναι κακό αυτό. Θα περάσουν».

Αν το παιδί σας είναι θυμωμένο μην του πείτε να πάψει να θυμώνει, αλλά πείτε: «Θυμώνω και εγώ ορισμένες φορές. Ας κλάψουμε δυνατά για να διώξουμε μακριά ό,τι μας θυμώνει».

Αν το παιδί σας χτυπά κάποιο άλλο μην το απειλήσετε, αλλά πείτε: «Είναι φυσιολογικό να θυμώνεις, αλλά δεν θα σου επιτρέψω να χτυπήσεις. Πρέπει όλοι να είμαστε ασφαλείς».

Αν το παιδί σας ξεπερνά τα όρια πείτε: «Ας πάμε κάπου πιο ήρεμα, να πάρουμε λίγο χρόνο για τους δυο μας».

Αν το παιδί σας δεν συμμαζεύει τα πράγματά μην του φωνάξετε, αλλά πείτε: «Γιατί να μην ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε αυτή την μικρή γωνία του δωματίου σου; Θα σε βοηθήσω και εγώ».

Αν το παιδί σας γίνεται λιγάκι «περίεργο» ή δύσκολο, πείτε: «Αυτή η στιγμή είναι δύσκολη έτσι; Θα λύσουμε τη δύσκολη κατάσταση μαζί».

Αν το παιδί σας δεν τρώει το φαγητό του μην του επιβάλλεται να το κάνει λέγοντας «Φάε τώρα, αλλιώς δεν θα φας τίποτα!», αλλά πείτε: «Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το φαγητό πιο νόστιμο;»

Αν έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε σπίτι από τη βόλτα σας πείτε, λίγο νωρίτερα από την ώρα αναχώρησής σας: «Τι χρειάζεται να κάνεις για να φύγουμε;»

Αν το παιδί σας κλαψουρίζει, πείτε: «Τι θα έλεγες να άλλαζες τον τόνο της φωνής σου;»

Αν το παιδί σας παραπονιέται, πείτε: «Ακούω τι μου λες. Μπορείς εσύ να σκεφτείς κάποια λύση;»

Ψύχραιμη αντιμετώπιση

Αν το παιδί σας μοιάζει να σας αγνοεί και να κάνει κάτι το οποίο του έχετε ζητήσει πολλές φορές, πείτε: «Βλέπω πως δεν με άκουσες την πρώτη φορά. Τι θα έλεγες, όταν σου ζητώ κάτι να μου το ψιθυρίζεις εσύ ξανά εκείνη τη στιγμή;»

Αν το παιδί σας φωνάζει, αντί να του φωνάξετε και εσείς, πείτε του: «Θα κάνω πως σβήνω τα κεράκια της τούρτας γενεθλίων μου. Θες να δοκιμάσεις και εσύ μαζί μου;»

Αν φτάνετε στα όρια σας, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε με ηρεμία την κατάσταση και πείτε: «Αρχίζω να εκνευρίζομαι πολύ. Γι’ αυτό θα κάτσω στην άκρη να ηρεμήσω για λίγο».

Αν το παιδί σας ζητά επίμονα να αλλάξετε κάτι πείτε: «Με συγχωρείς που δεν σου αρέσει ο τρόπος που σερβίρω το φαγητό σου (εδώ συμπληρώνετε τη δική σας εκδοχή). Πες μου πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά».

Πηγή: Child Mind Institute

Διαβάστε επίσης

Με ποιους συνδυασμούς θα απολαύσεις τη θρεπτική γκρανόλα στο πρωινό σου

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Ένας αστικός κήπος για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των νέων με αναπηρία

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις με το ποδήλατο γυμναστικής

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.