Ελάχιστες οι πιθανότητες να έχουν μακρά COVID-19 τα παιδιά

Η μακρά ή μακρόχρονη COVID-19 είναι ένας εφιάλτης για όσους τη βιώνουν. Βρετανική μελέτη έδειξε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την εμφανίσουν τα παιδιά – είναι πιο συχνή στους ενήλικες.

Τα περισσότερα παιδιά, που εμφανίζουν τη λοίμωξη, την περνάνε “αθόρυβα”, αναποτελεσματικά και γίνονται καλά περίπου μια εβδομάδα μετά.

Η μέση διάρκεια της οξείας φάσης της αρρώστιας είναι οι επτά ημέρες για τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών και οι πέντε ημέρες για εκείνα ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Συγκριτικά, η μέση διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης στα παιδιά είναι οι τρεις ημέρες.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας Emma Dunkan, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child And Adolescent Health», μελέτησαν στοιχεία για 1.734 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών, που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό και είχαν συμπτώματα της COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% των παιδιών είχε συμπτώματα για πάνω από οκτώ εβδομάδες (δηλαδή σχεδόν ένα παιδί στα 50) και το 4,4% για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες (δηλαδή περίπου το ένα στα 25).

Τα αντίστοιχα ποσοστά μακρόχρονης COVID-19 στους ενήλικες κυμαίνονται από 10% έως 20%, ανάλογα με τη μελέτη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα μακράς COVID-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

«Πολλά παιδιά, που κολλάνε τον κορονοϊό, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γονείς θα καθησυχαστούν, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά που, πράγματι, αρρωσταίνουν με COVID-19 είναι απίθανο να υποφέρουν από παρατεταμένες συνέπειες. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών αρρωσταίνει με μεγάλη διάρκεια, αλλά και αυτά συνήθως γίνονται καλά με τον χρόνο», δήλωσε η Ντάνκαν.

Τα παιδιά, που αρρωσταίνουν από κορονοϊό, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα αρρώστιας μετά από έναν μήνα, σε σχέση με όσα αρρωσταίνουν από κρυολόγημα ή γρίπη.

Διαβάστε επίσης

Μηχανική θρομβεκτομή: Τι είναι η θεραπεία που σώζει από τα εγκεφαλικά

Μια Barbie για την επιστήμονα που συνδημιούργησε το εμβόλιο της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.