Αθώος ο ύπνος από κοινού με το παιδί μας;

Αθώος ή όχι ο ύπνος από κοινού με το παιδί μας; Νέα έρευνα λέει ότι δεν είναι και τόσο φοβερό να συμβαίνει αυτό. Ότι δεν φαίνεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πάντως και τι δεν έχουν ακούσει κατά καιρούς οι γονείς, που κοιμούνται μαζί με το παιδί τους στο ίδιο κρεβάτι… Τι ότι θα το κακομάθουν, τι ότι δεν κοιμάται καλά, τι ότι θα το κάνει σύστημα και δεν θα ξαναθέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Η αλήθεια είναι ότι το μοίρασμα του κρεβατιού με το παιδί μας δεν είναι η ιδανική συνθήκη. Πολύ, δε, περισσότερο όταν γίνεται συστηματικά και όχι μόνο όταν δει έναν εφιάλτη ή είναι αδιάθετο ή, απλά, για την ευτυχία των στιγμών.

Γιατί, τελικά, σπάνια κοιμάται κάποιος καλά και συνήθως αυτός, που θυσιάζει την ξεκούρασή του, είναι ο γονέας, που για χάρη του παιδιού φτάνει ενίοτε να “κρέμεται” στην άκρη του κρεβατιού, για να του αφήσει χώρο, να είναι άνετα και να μην το ενοχλήσει.

Επιπλέον να μην ξεχνάμε ότι ορισμένες φορές παιδιά έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους, όταν τα έχει πλακώσει ο γονέας στον ύπνο του, ειδικά όταν είναι μωρά. Οπότε δεν είναι και τόσο παράλογοι οι φόβοι και οι κατηγορίες ότι το μοίρασμα του κρεβατιού με το παιδί κάνει κακό.

Ιδιαίτερα πριν από την ηλικία των τεσσάρων μηνών δεν συστήνεται ο ύπνος από κοινού με το παιδί, λόγω του αυξημένου κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών.

Τι λέει η νέα μελέτη

Η νέα επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Αναλύει δεδομένα από 178 βρέφη και τους γονείς τους, για τρεις, για έξι και για δεκαοκτώ μήνες. Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στο μοίρασμα του κρεβατιού με το παιδί κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και στην προσκόλληση στη μητέρα, ούτε σε αλλαγές στη συμπεριφορά των μωρών (επίπεδα προσοχής / υπερκινητικότητα και επιμονή) στους δεκαοκτώ μήνες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ayten Bilgin είπε: “Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοινή χρήση του κρεβατιού είναι απαραίτητη, γιατί προάγει τη σύνδεση του βρέφους με τον γονέα. Ωστόσο, λίγη έρευνα έχει γίνει πάνω σε αυτόν τον τομέα και τα ευρήματα είναι ανάμικτα. Απαιτείται περισσότερη μελέτη”.

Ένας στους τρεις αγκαλιά με το μωρό

Από την πλευρά του ο καθηγητής Dieter Wolke, που, επίσης, συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι περίπου ένας στους τρεις γονείς μοιράζεται περιστασιακά το κρεβάτι του με το μωρό του, κατά τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του.

“Διαπιστώσαμε ότι η πρακτική αυτή συνδέεται με την ευκολία του θηλασμού και με το γεγονός ότι τα μωρά ξυπνάνε συχνά στη διάρκεια της νύχτας”, όπως εξήγησε.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.