Ο χειμώνας είναι η εποχή του ανοσοποιητικού μας, που χρειάζεται ενίσχυση περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.
Υπάρχουν τροφές με ανοσοενισχυτική δράση, που τις βρίσκουμε στο ντουλάπι του σπιτιού μας και χωρίς να γνωρίζουμε ότι μπορούν να είναι τόσο ευεργετικές για εμάς. Η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας προστατεύσει από τα ατελείωτα κρυολογήματα, που επιφυλάσσει η εποχή, αλλά και να λειτουργήσει ευεργετικά για την υγεία μας.
Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, αναλύει ποια superfoods μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας απέναντι στους ιούς και στα μικρόβια της εποχής.
Superfoods για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος εμφανίζεται πρώτος στην λίστα των εξαιρετικών τροφών για το ανοσοποιητικό μας.
Παράλληλα η τακτική κατανάλωσή του φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτή η ιδιότητά του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.
«Καλό είναι να προμηθεύεστε ολόκληρο τον καρπό και να τον αλέθετε αμέσως πριν τον καταναλώσετε, γιατί έτσι μπορείτε να επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τα αντιοξειδωτικά του.
Ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου ενδείκνυται να συντηρείτε τον λιναρόσπορο στο ψυγείο, καθώς χρειάζεται πάντα ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Αν δεν έχετε χρόνο να αλέθετε καθημερινά μια μικρή ποσότητα, μπορείτε απλώς να έχετε ετοιμάσει το γιαούρτι σας με δύο κουταλιές λιναρόσπορο από την προηγούμενη μέρα.
Με αυτόν τον τρόπο θα σπάτε τον φλοιό του λιναρόσπορου πιο εύκολα μασώντας τον και θα απορροφά ο οργανισμός σας πιο άμεσα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του», αναφέρει η Δρ. Χριστάκη.
Ο λιναρόσπορος μπορεί άφοβα να προστεθεί σε σαλάτες ή στο μαγειρεμένο φαγητό, καθώς οι φυτικές του ίνες μπορούν να καταστήσουν κάθε γεύμα πιο χορταστικό και θρεπτικό.
Πιπεριές
Κανείς δεν θα περίμενε ότι η πιπεριά μπορεί να συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά τρόφιμα, που καλό είναι να επιλέγουμε τακτικά. Κι όμως, η πιπεριά είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, που αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, βελτιώνει τον κορεσμό, καθώς και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.
«Σκεφτείτε ότι μια κόκκινη πιπεριά έχει περίπου 209 mg βιταμίνης C, την στιγμή που ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 60 mg, και οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα μη καπνιστή είναι 75 mg.
Συνεπώς πρόκειται για ένα πολύ πυκνό σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό Επίσης, υπάρχουν πολλές μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς με αύξηση του μεταβολισμού και μείωση της όρεξης», τονίζει η κα Χριστάκη.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι καυτερές πιπεριές ευεργετικές. Μια έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Clinical Nutrition τον Ιούνιο του 2009 έδειξε ότι και οι «γλυκές» πιπεριές συμμετέχουν σε αυτόν τον μηχανισμό μείωσης της όρεξης, κυρίως όταν υπάρχει ήδη μειωμένη πρόσληψη τροφής.
Όλα αυτά δεν αποτελούν σύσταση για ατελείωτη κατανάλωση πιπεριάς, καυτερής ή «γλυκιάς». Αποτελούν, όμως, κάποια επιστημονικά δεδομένα και έναν ακόμη λόγο για την παρασκευή γευμάτων, πλούσιων σε πολύχρωμα λαχανικά, για καλή θρέψη.
Στραγγιστό γιαούρτι
Παγκοσμίως είναι γνωστό και ως «ελληνικό γιαούρτι» και θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά γαλακτοκομικά.
Ο τρόπος παρασκευής του το καθιστά χαμηλό σε λακτόζη, πλούσιο σε πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ο βασικός ρόλος των προβιοτικών στην σύγχρονη διατροφή είναι να εξισορροπούν την μικροχλωρίδα του εντέρου, φαίνεται όμως ότι μπορούν να περιορίσουν και ενοχλητικά συμπτώματα νόσων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η νόσος του Chrohn.
Παράλληλα η τακτική κατανάλωση προβιοτικών σχετίζεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την προστασία του ουρογεννητικού συστήματος από λοιμώξεις, αλλά και την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
«Ένα φλιτζάνι γιαούρτι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 45% των αναγκών σε ασβέστιο. Για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου συνδυάστε το με φρέσκα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα μούρα και τα κεράσια», λέει η διατροφολόγος.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι από τους πιο πλούσιους και χορταστικούς ξηρούς καρπούς, που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι 4 ολόκληρα καρύδια την ημέρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας στα φυσικά αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα καρύδια είναι, επίσης, μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, για αυτό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης λιγούρας.
Διαβάστε επίσης
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – Μελέτη