Μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με δύο διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊου;

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη: Στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με οποιδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο και όχι υποχρεωτικά με αυτό που χορηγήθηκε στην πρώτη δόση.

Ο προβληματισμός προέκυψε επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα που να εγγυώνται την ασφάλεια της χορήγησης δύο διαφορετικών εμβολίων.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε κλινική μελέτη στην οποία οι εθελοντές θα λάβουν μια δόση εμβολίου Pfizer και μια δόση AstraZeneca. Οι αναλύσεις για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτού του «συνδυασμού» είναι σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα.

Σε άλλες μελέτες δοκιμάζονται άλλα «κοκτέιλ» εμβολίων, είτε σε πειραματόζωα είτε σε ομάδες εθελοντών.

Το εμβολιαστικό… «mix and match» μπορεί να είναι η λύση στον ανεπαρκή – για την ώρα – εφοδιασμό των χωρών. Κάποιοι επιστήμονες, μάλιστα, εικάζουν ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματικός!

Τα πειραμάτα, ο Έμπολα και το Sputnik V

Η τακτική αυτή δεν ανακαλύφθηκε τώρα, με αφορμήτην πανδημία. Επι δεκαετίες οι επιστήμονες διερευνούσαν την πιθανότητα καταπολέμησης πολλών ιών με ένα μόνο εμβόλιο.

Η έρευνα σε πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, όμως οι περισσότερες από τις προσπάθειες δεν έφτασαν ποτέ στο στάδιο της κλινικής δοκιμής. Ο κύριος λόγος – σύμφωνα με τους επιστήμονες και τη φαρμακοβιομηχανία – είναι πως για να παρασκευαστεί ένα διπλό εμβόλιο απαιτείται διπλή προσπάθεια και φυσικά διπλάσιο κόστος.

Το 2017 το ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya παρασκεύασε ένα διπλό εμβόλιο κατά του φονικού ιού Έμπολα: Η πρώτη δόση ήταν βασισμένη σε έναν αδενοϊό και η δεύτερη σε έναν ιό που προκαλεί στοματίτιδα.

Το Ινστιτούτο χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για την παρασκευή του περιβόητου ρωσικού εμβολίου που έλαβε τη συμβολική ονομασία Sputnik V. Η σύνθεσή του βασίζεται σε δύο διαφορετικούς αδενοϊούς, με αποτελεσματικότητα πάνω από 91%.

Μόσχα και Οξφόρδη

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Gamaleya θα συνεργαστεί με την AstraZeneca (η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο της Οξφόρδης) για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα τους συνδυασμού των δύο εμβολίων κατά της Covid-19.

Προετοιμάζονται δύο σχετικές κλινικές μελέτες σε Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία στις οποίες οι εθελοντές θα λάβουν μια δόση AstraZeneca και μια δόση Sputnik V.

Και άλλες ερευνητικές ομάδες διερευνούν τη δυνατότητα συνδυασμού εμβολίων, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έχουν απάντηση στο ερώτημα «Μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με δύο διαφορετικά εμβόλια;»

Πηγή: New York Times

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.