Πως τα πλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

H ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή κρίση» λόγω των φθαλικών ενώσεων, μιας
κατηγορίας  χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως στη δημιουργία πλαστικών. Οι φθαλικές ενώσεις έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη λειτουργία των ορμονών.

Το θέμα αυτό προσεγγίζει με μελέτη της η Δρ Shanna Swan του Ιατρικού Κέντρου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, καθώς ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η αύξηση της ρύπανσης λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μειώνει τον αριθμό, το μέγεθος και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, μεταβάλλοντας την αναπαραγωγική ανάπτυξη ανδρών και γυναικών και επηρεάζοντας το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.

Η ειδικός στην αναπαραγωγική υγεία υποστηρίζει ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καθώς απειλείται ακόμα και η ανθρώπινη επιβίωση”!

Η έρευνά της βασίζεται στη μελέτη των επιπτώσεων των φθαλικών ενώσεων σε αρουραίους, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η έκθεση των εμβρυών σε αυτές τις χημικές ουσίες, αυξάνει τις πιθανότητες αυτά να γεννηθούν με συρρικνωμένα γεννητικά όργανα.

Οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με τη μείωση της παραγωγής της τεστοστερόνης και εκτός από τα πλαστικά μπορεί να εντοπιστούν σε καλλυντικά, παιχνίδια, φαρμακευτικά προϊόντα ή ακόμη και τρόφιμα.

Ο ρόλος της… ντομάτας 

Μία ελπίδα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης έρχεται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ το 2019, η οποία συμπεραίνει ότι μια ουσία που υπάρχει στις ντομάτες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος.

Μάλιστα οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους με περισσότερες μελέτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης για θεραπείες γονιμότητας στο μέλλον, καθώς περισσότερο από το 40% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε προβλήματα του σπέρματος.

Ο καθηγητής Allan Pacey, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας και μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και κύριος συγγραφέας, δήλωσε: «Όταν αποκωδικοποιήσαμε τα αποτελέσματα, σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου. Η βελτίωση της μορφολογίας – το μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος – ήταν εντυπωσιακή”.

Ο καθηγητής Richard Sharpe, καθηγητής στο MRC Center for Reproductive Health στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, χαρακτήρισε τη μελέτη ως «μικρή ακτίνα του ήλιου».

Πηγή: independent.co.uk

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.