Ένα στα 20 νέα περιστατικά διαβήτη μπορεί να συνδέεται με τον κορονοϊό δείχνει έρευνα

Ένα στα 20 νέα περιστατικά διαβήτη θα μπορούσε να σχετίζεται με τη λοίμωξη από COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία ότι ο κορονοϊός μπορεί να συμβάλλει σε μια ταχεία αύξηση των ασθενών με διαβήτη.

Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο παράγοντα της αύξησης, με 4,3 εκατομμύρια επίσημα διαγνωσμένες περιπτώσεις μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από τον Sars-CoV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη – πιθανώς καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας – οι μελέτες αυτές ήταν είτε σχετικά μικρές είτε περιορίζονταν σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως οι βετεράνοι του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τον γενικό πληθυσμό.

Για να εμβαθύνουν περισσότερο, ο καθηγητής Ναβίντ Τζάντζουα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά και οι συνεργάτες του, στράφηκαν στην πλατφόρμα επιτήρησης του πανεπιστημίου που συνδέει δεδομένα σχετικά με τις λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς COVID, με κοινωνικοδημογραφικά και διοικητικά δεδομένα υγείας.

Τι δείχνουν τα δεδομένα της έρευνας

Εξέτασαν αρχεία από 629.935 άτομα που έκαναν μοριακό τεστ PCR για COVID-19 και διαπίστωσαν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 ή 2 τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – με το 3-5% των νέων περιπτώσεων διαβήτη να αποδίδονται συνολικά στον Covid-19.

«Ένας άλλος τρόπος για να το διατυπώσουμε αυτό είναι ότι από τα 100 άτομα με διαβήτη, το 3-5% σχετίζεται με μόλυνση από τον Sars-CoV-2», δήλωσε ο Τζάντζουα, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Οι άνδρες και οι γυναίκες με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν φάνηκε να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, μεταξύ του γενικού πληθυσμού, η συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από τον Sars-CoV-2 και του κινδύνου διαβήτη ήταν σημαντική μόνο για τους άνδρες – ενδεχομένως λόγω των ιδιαίτερων για το φύλο ανοσολογικών αποκρίσεων στον ιό.

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, αυτά τα επιπλέον περιστατικά διαβήτη θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα ήδη καταπονημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο ερευνητής.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες υγείας να έχουν επίγνωση των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του Covid-19. Μπορεί να είναι σημαντικό να παρακολουθούνται για διαβήτη τα άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και ιδίως εκείνα που νόσησαν σοβαρά, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διαχείριση του διαβήτη. Επιπλέον, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη», τόνισε.

Παρόλο που τα άτομα σε αυτή τη μελέτη διαγνώστηκαν κυρίως με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι πιο συχνός στους ενήλικες, η έρευνα της σύμβουλου παιδιατρικής επείγουσας ιατρικής Κάρολαϊν Πονμάνι, υποδεικνύει ότι η λοίμωξη από COVID-19 είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας σημειώθηκε 17% αύξηση των περιπτώσεων νεοεμφανιζόμενου διαβήτη μεταξύ των παιδιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια. Περισσότερο από το 95% αυτών των παιδιών διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουν ότι η λοίμωξη με κορονοϊό σχετίζεται με την αύξηση των περιστατικών διαβήτη.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαβάστε επίσης

Το σκάκι στο πρόγραμμα δεξιοτήτων μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικού

Παρίσι: Νοσοκομείο κλείνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω έλλειψης προσωπικού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.