Ο κακός και ελλιπής ύπνος βλάπτει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κλονίζει την ψυχική υγεία

Ο κακός και ελλιπής ύπνος επιβαρύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, του ουροποιητικού και της καρδιάς, ενώ κλονίζει την ψυχική υγεία. Έξι με οχτώ ώρες είναι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Όσοι κοιμούνται λιγότερες ή περισσότερες ώρες από τις “ενδεδειγμένες”, ενδέχεται να δουν στο μέλλον την ψυχική υγεία τους να κλονίζεται, αφού ο εγκέφαλός τους μπορεί να γεράσει πρόωρα έως και εφτά χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Κόλετζ του Λονδίνου εξέτασαν 5.400 ανθρώπους, ηλικίας από 45 έως και 69 ετών, μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι δεν ακολουθούσαν ένα υγιές πρόγραμμα στον ύπνο παρουσίαζαν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, με τη βαθμολογία τους στα τεστ να είναι χαμηλότερη, σε σχέση με γυναίκες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ και άνδρες που κοιμόντουσαν μεταξύ έξι και οκτώ ωρών.

Ο κακός ύπνος προκαλεί προβλήματα στην στύση και ακράτεια ούρων

Οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία και με ουρολογικά προβλήματα, όπως η ακράτεια ούρων. Όσοι πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άπνοια. Είναι σημαντικό οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία να ελέγχονται και για υπνική άπνοια.

Επιδράσεις στο ουροποιητικό

Μελέτες έδειξαν πως οι διαταραχές του ύπνου προηγούνται ορισμένων ουρολογικών προβλημάτων, όπως η ακράτεια ούρων, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και η ανάγκη ούρησης στη μέση της νύχτας (νυκτουρία).

Επιστήμονες από τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Νέας Αγγλίας στη Μασαχουσέτη, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 1.610 άντρες και 2.535 γυναίκες, αξιολογώντας την ποιότητα του ύπνου τους και την ανάπτυξη ουρολογικών προβλημάτων.

Όπως διαπίστωσαν, ο λιγοστός ύπνος στους άντρες και ο ανήσυχος ύπνος σε άντρες και γυναίκες, σχετίζονταν στενά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό (ήταν 8% στους άντρες και 13% στις γυναίκες).

Η ακράτεια ούρων και η νυκτουρία σχετιζόταν με τον ανήσυχο ύπνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως κατά την αξιολόγηση των ουρολογικών προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ποιότητα του ύπνου.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ποταμίτης, Iατρός Ωτορινολαρυγγολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος της Affidea Περιστερίου, ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 7 σε 9 ώρες. Αν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από έξι, το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και οι οποίες δημιουργούν υπέρταση. Και η υπέρταση ως γνωστόν αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κατάθλιψη

Αλλά και το πρόβλημα της αϋπνίας, που διαφέρει από την έλλειψη κανονικού χρόνου ύπνου, έχει σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. Η αϋπνία συνδέεται με την λειτουργία του «συστήματος στρες» του οργανισμού και ειδικά του συστήματος που έχει σχέση με την παραγωγή της κορτιζόλης.

Δηλαδή, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης αποδεικνύουν ότι αυτά συνδέονται με καρδιοπάθειες, σοβαρή κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης 

Πάσχα με ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά

Ο Έλληνας γιατρός που κολύμπησε στην Ανταρκτική, για να καταγράψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.