3 στους 10 ασθενείς με Covid-19 είναι αντιμέτωποι με μακροχρόνια προβλήματα υγείας

Τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα  σε διάφορα ζωτικά όργανα, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine και η οποία βασίζεται στην ανάλυση εννέα ερευνών που έγιναν στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η Covid-19 πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και μερικές φορές τα αναπνευστικά προβλήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός επιτίθεται και σε άλλα όργανα, προκαλώντας επιπλοκές που κυμαίνονται από καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι χρόνιες φλεγμονές.

Μια ιταλική μελέτη διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι 9 στους 10 βαριά πάσχοντες απο κορονοϊό εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα τουλάχιστον για δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Οι μισοί ασθενείς εμφανίζουν περισσότερα από ένα συμπτώματα για μεγάλο διάστημα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο συχνα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, είναι η κόπωση (53,1%), το λαχάνιασμα (43,4%), οι πόνοι στις αρθρώσεις (27,3%) ή στο στήθος (21,7%).

Σύμφωνα με τρεις μελέτες που έγιναν στη Γαλλία, στη Βρετανία και την Κίνα, το 25-30% των ασθενών ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στον ύπνο, πολλές εβδομάδες αφότου ανάρρωσε.

Περίπου δύο στους 10 αναφέρουν απώλεια μαλλιών.

Ψυχική υγεία

Ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν και στον τομέα της ψυχικής υγείας των αναρρώσαντων από Covdi-19.

Στη μελέτη της Ιταλίας, ένα μήνα μετά το εξιτήριό τους, το 56% ασθενών διαγνώστηκε με τουλάχιστον ένα ψυχιατρικό πρόβλημα, με συχνότερο το μετατραυματικό στρες.

Μείζον πρόβλημα στο μέλλον

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαθέσιμα δεδομένα περιγράφουν μια επείγουσα κατάσταση, η οποία έχει υποτιμηθεί μέχρι τώρα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα που θα αποτελέσουν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας στο μέλλον.

«Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλον τον κόσμο, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στη σωματική, διανοητική και ψυχική υγεία θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν βλέπουμε παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Κάρτικ Σέγκαλ, ογκολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.