Τι είναι αυτό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια;

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου RUSH στο Σικάγο έδωσε σημαντικά ευρήματα που χαρίζουν ελπίδα σε ό,τι έχει να κάνει με την εκδήλωση της άνοιας. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND ξανανιώνoυν τον εγκέφαλο και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, είχαν λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά τέτοιες τροφές.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ενώ η μελέτη τους δείχνει μια συσχέτιση της τακτικής κατανάλωσης αυτών των τροφίμων με λιγότερες πλάκες και συμπλέγματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Η μελέτη

Η επιστημονική ομάδα βαθμολόγησε τη διατροφή των συμμετεχόντων οι οποίοι είτε ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είτε το πρόγραμμα MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay), μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 581 άτομα με μέση ηλικία 84 ετών, τα οποία συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους στην επιστήμη μετά τον θάνατό τους. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν κατά μέσο όρο επτά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Ακριβώς πριν από το θάνατό τους, το 39% είχε διαγνωστεί με άνοια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψία εγκεφάλου στους αποθανόντες για να προσδιορίσουν τις ποσότητες των αμυλοειδών πλακών και των συμπλεγμάτων της πρωτεΐνης Ταυ. Στη συνέχεια, μελέτησαν τα ερωτηματολόγια διατροφής που είχαν συμπληρώσει οι ασθενείς και βαθμολόγησαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η μεσογειακή διατροφή περιλάμβανε κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και πατάτες. Η διατροφή MIND περιλάμβανε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Το αποτέλεσμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην μεσογειακή διατροφή, είχαν εγκέφαλο νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology», διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην δίαιτα MIND, είχαν εγκέφαλονεότερο κατά 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Επιτατική ανάγκη η δημιουργία post COVID ιατρείων – Να παρακολουθούνται όσοι νόσησαν

«Κυοφορούσε» επί 9 χρόνια το νεκρό έμβρυό της και έγινε πέτρα – Η πάθηση που έχει καταγραφεί σε 290 άτομα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.