Επιστημονικό Συνέδριο «Φάρος Πνευμονολογίας 2024»

Το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Φάρος Πνευμονολογίας 2024», συνδιοργανώνουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Πνευμονολογική Κλινική και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ιατρική του Ύπνου” του Δ.Π.Θ. μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων και Διαταραχών Ύπνου και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024 με δια ζώσης συμμετοχή και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.

«Η προσεκτική επιλογή της θεματολογίας, με έμφαση στις νεότερες εξελίξεις σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, αποτελεί εγγύηση για την εκπλήρωση των επιστημονικών σκοπών του Συνεδρίου» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Πνευμονολογίας Δ.Π.Θ. Πασχάλης Στειρόπουλος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και του Π.Μ.Σ. «Ιατρική του Ύπνου».

«Όπως πάντα», προσθέτει «υπάρχουν παράλληλες δράσεις που αφορούν στη σύνδεση µε την τοπική κοινωνία. Φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη της προσκεκλημένης ομιλήτριας, κ. Αγγ. Γιαννακίδου, Προέδρου και Διευθύντριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην τελετή έναρξης με θέμα: «Θράκη: ένα χωνευτήρι πολιτισμών».

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, οργανώνουμε δενδροφύτευση, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ., σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά του Αυγούστου του 2023, στον ευρύτερο χώρο του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.».

Στην Πνευμονολογική Κλινική έχουν εγκατασταθεί οι ακόλουθες μονάδες:

 • Μονάδα διαταραχών ύπνου-εγρήγορσης
 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα
 • Μονάδα ενδοσκοπήσεων αναπνευστικού-επεμβατικής πνευμονολογίας-μελέτης νεοπλασιών θώρακα

Μονάδα ανοσολογίας αναπνευστικού-μελέτης βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης
ενώ λειτουργούν τα εξής εξωτερικά ιατρεία:

 • Τακτικό Γενικό Πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο
 • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Ογκολογίας Θώρακα–Ημερήσιας Νοσηλείας
 • Τακτικό Αντιφυματικό Ιατρείο
 • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος
 • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διάμεσων Νοσημάτων Πνεύμονα
 • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διαταραχών ύπνου–εγρήγορσης και μηχανικού αερισμού
 • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Άσθματος–ΧΑΠ–Βρογχεκτασιών
 • Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας

Εκπαιδευτικό έργο

Η Πνευμονολογική Κλινική εκπαιδεύει στην Πνευμονολογία τους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. και τους ειδικευόμενους της Πνευμονολογίας και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Επιπρόσθετα, η Πνευμονολογική Κλινική, από το Οκτώβριο του 2013, λειτουργεί αδιάλειπτα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου». Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 10 κύκλοι σπουδών με περισσότερους από 160 μεταπτυχιακούς φοιτητές (ιατρούς, οδοντιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές).

Την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Πνευμονολογικής Κλινικής αποτελεί κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Συνέδριο της με τίτλο «Φάρος Πνευμονολογίας» με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας στις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση όλων των αναπνευστικών νοσημάτων.

Ερευνητικό έργο

Μια σημαντική δραστηριότητα της Πνευμονολογικής Κλινικής αποτελεί η ιατρική έρευνα. Η δραστηριότητα αυτή εκφράζεται μέσω της συμμετοχής της σε πολλαπλές ελληνικές και διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, όπως επίσης και με αυτόνομες, ερευνητικές προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή στη Κλινική εκπονούνται 22 κλινικές μελέτες και 2 εγκεκριμένα επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και υπάρχουν 2 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και 8 υποψήφιοι διδάκτορες.

Διαβάστε επίσης 

Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα: «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά»

Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα – 2ο Συνέδριο Ασθενών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.