Επιτροπή Βιοηθικής: Καμία υπόδειξη για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ

Διευκρινήσεις αναφορικά με την επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ (triage), δίνει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, υπογραμμίζοντας ό,τι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή υπόδειξη σχετική με το θέμα της κατανομής των υγειονομικών πόρων και της διαχείρισης της επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ».

Με την έναρξη της πανδημίας και την διαπίστωση των σοβαρών επιπτώσεων της στο πεδίο της βιοηθικής, η επιτροπή Βιοηθικής, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ασχολήθηκε αποκλειστικά και σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων με τα ζητήματα της ατομικής ευθύνης, της ιχνηλάτησης και της διεξαγωγής κλινικών ερευνών στη διάρκεια της πανδημίας, για τα οποία εξέδωσε και σχετικές Συστάσεις.

Περαιτέρω, από τον Ιούνιο 2020, ασχολήθηκε εκτενέστατα σε πολλαπλές συνεδριάσεις της, και με το ζήτημα της κατανομής των ανεπαρκών υγειονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος triage (επιλογής ασθενών) στις ΜΕΘ σε περίοδο πανδημίας, προκειμένου να εκδώσει την σχετική Σύσταση. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει επίσης πολλές Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει η επιτροπή, «κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της Σύστασης, ψηφίστηκε νέος νόμος (ν. 4780/2021) που μεταρρύθμισε και επανίδρυσε την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και, για τον λόγο αυτό, η επεξεργασία της Σύστασης διεκόπη»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.