ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς κατά 79% – Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε, την Τρίτη (20/02), την ανησυχία του για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 306.000 κρούσματα που αναφέρθηκαν πέρυσι – μια αύξηση 79% από το 2022.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επισκόπηση των θανάτων από ιλαρά για το 2023, αλλά η τεχνική σύμβουλος, Νατάσα Κρόουκροφτ, ανέφερε ότι με δεδομένη την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, «θα αναμέναμε αύξηση των θανάτων και το 2023», προσθέτοντας: «Αυτό το έτος θα είναι πολύ δύσκολο».

Επίσης, η ίδια τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος. Ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ διαμορφώνει τους αριθμούς κάθε χρόνο, με την τελευταία του εκτίμηση να δείχνει ότι υπήρχαν 9,2 εκατομμύρια κρούσματα και 136.216 θάνατοι από ιλαρά το 2022.

Υψηλός κίνδυνος εμφάνισης ιλαράς 

Η Νατάσα Κρόουκροφτ προειδοποίησε ότι περισσότερες από τις μισές χώρες παγκοσμίως πιστεύεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 142 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, οίδημα του εγκεφάλου, διάρροια και σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μια σημαντική αιτία της διόγκωσης των αριθμών είναι η «οπισθοδρομική εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον το 95% των παιδιών πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της νόσου σε έναν τόπο για να αποφευχθούν οι εστίες, αλλά τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού έχουν διολισθήσει στο 83%. Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην κατανομή των κρουσμάτων και ακόμη μεγαλύτερη όταν πρόκειται για θανάτους. Μάλιστα, η Νατάσα Κρόουκροφτ επεσήμανε ότι το 92% όλων των παιδιών που πεθαίνουν από ιλαρά, ζουν κυρίως σε χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός 

Για να σταματήσει η μετάδοση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου, είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού με δύο δόσεις του εμβολίου. Το ECDC ενθαρρύνει τις αρχές δημόσιας υγείας να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, να διασφαλίσουν ικανότητες επιτήρησης, έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και ελέγχου επιδημιών, καθώς και να ευαισθητοποιήσουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και το κοινό.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά: «Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη είναι ανησυχητική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ιδίως για τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό και ότι υπάρχουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στην ΕΕ.

Όταν βλέπουμε επιδημικές εξάρσεις της ιλαράς, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κενό στους εμβολιασμούς. Καλώ όλους και όλες να ελέγξουν το καθεστώς εμβολιασμού τους και τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα μικρά και τα έφηβα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Ο εμβολιασμός προστατεύει και σώζει ζωές. Είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία μας κατά της ιλαράς και πολλών άλλων λοιμωδών νόσων».

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Οι τρεις επιδημίες ιλαράς που ξέσπασαν στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

Απογευματινά χειρουργεία: Η πρώτη αίτηση από το Παπαγεωργίου, 9.000 επεμβάσεις σε αναμονή

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.