Μ. Θεμιστοκλέους: Άμεσα 700 προσλήψεις για τα απογευματινά χειρουργεία

Για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων μίλησε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα απογευματινά χειρουργεία, μέχρι και αύριο (Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου), θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις γιατρών.

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500 – 2000 για νοσηλευτές «ως η πρώτη παρτίδα», ε’ιπε χαρακτηριστικά ο Yφυπουργός Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Στόχος η ενίσχυση του ΕΣΥ

Στόχος είναι να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα, τόνισε, μιλώντας για πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είμαι σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Όχι όλα. Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ελλείψεις προσωπικού

Στις ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε στη συνέχεια, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους. Άρα, υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο Υφυπουργός Υγείας.

Στην ερώτηση γιατί ένας ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί το πρωί δωρεάν και το απόγευμα θα πρέπει να δώσει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου.

«Θα με ρωτήσετε για τα ράντζα και σας δίνω ορισμένα στοιχεία», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι «στην Αττική έχει ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο, το Λαϊκό και το Γεννηματάς. Κάποιες μέρες μπορεί εκεί να βγάλουν κάποια ράντζα, όχι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.

Φακελάκι

«Όταν μειωθούν οι λίστες αναμονής δεν θα υπάρχει και λόγος να δοθεί φακελάκι» συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Το φακελάκι είναι απαράδεκτο, και προέρχεται γιατί το σύστημα αναγκάζεται να χτίσει λίστες αναμονής», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως, η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, τόνισε και διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6 – 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν». Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «μετά την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Ταμείο Ανάκαμψης

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι είναι χρήματα τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.

«Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρεια Ελλάδα , όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας και στο Ηνωμένο Βασίλειο «όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες».

Διαβάστε επίσης 

Μ. Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων και 2 εκατ. ευρώ στον ΕΟΜ

Απογευματινά χειρουργεία: Η πρώτη αίτηση από το Παπαγεωργίου, 9.000 επεμβάσεις σε αναμονή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.