Νέο πρόβλημα με τα self tests αναφέρουν οι φαρμακοποιοί

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self tests. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η εταιρεία Roche παραδίδει τα τεστ σε πολυσυσκευασίες των 25 τεμαχίων.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:
• 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
• 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
• 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
•25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
• 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test

Δηλαδή, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δίνουν ξεχωριστά το καθένα από τα παραπάνω εξαρτήματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι η εταιρεία όφειλε να παρέχει τα υλικά σε ατομικές συσκευασίες. «Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, «λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα».

Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης 

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα παραλάβουν συσκευασίες των 25 τεμαχίων».

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», είπε ο υπουργός.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.