Ανοίγει σήμερα, ύστερα από μήνες, το λιανεμπόριο, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Τα κατατήματα λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop και του click away. Οι καταναλωτές θα στέλνουν μήνυμα στο 13032 και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες για να ψωνίσουν εντός καταστημάτων – κατόπιν ραντεβού.
Για να παραλάβουν προϊόντα που έχουν προπαραγγείλει και προπληρώσει εκτός του καταστήματος, θα έχουν χρονικό περιθώριο 10 λεπτών.
Από τα παραπάνω «μέτρα αποσυμπίεσης» εξαιρούνται οι περιοχές Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, όπου παρατηρείται έκρηξη επιδημιολογικού φορτίου.
Ψώνια με ασφάλεια
Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός εξακολουθεί να «κυκλοφορεί» ανάμεσά μας προκαλώντας καθημερινά τετραψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων. Ειδικά στην Αττική, η πιθανότητα να συναντηθεί κάποιος με ατομο θετικό στον κορονοϊό είναι αυτή την περίοδο πιο υψηλή από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί υπευνθυμίζουν τους βασικούς κανόνες για να ψωνίζουμε με ασφάλεια:
- Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής των καταστημάτων, όπως πχ. Σάββατο μεσημερί. Κλείνουμε ραντεβού ώρες που υπολογίζουμε ότι η κίνηση θα είναι λιγότερη.
- Τηρούμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους άλλους πελάτες του καταστήματος.
- Τα ψώνια είναι πιο διασκεδαστικά με παρέα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να επιλέξουμε τη… μοναχική οδό για να αποφύγουμε τη δημιουργία συνωστισμού μέσα στα καταστήματα.
- Αν έχουμε τη δυνατότητα, πηγαίνουμε για ψώνια χωρίς τα παιδιά, ειδικά αν είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να βάλουν μάσκα.
- «Μένουμε μέσα στο κατάστημα όσο γίνεται λιγότερο χρόνο. Ακόμη καλύτερα, προτιμούμε το click away», λέει ο Dr. Isaac Weisfuse, ειδικός Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Cornell.
- Απολυμαίνουμε τα χέρια μας τακτικά με υγρό ή μαντηλάκια που περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα, και με την πρώτη ευκαιρία τα πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό.
- Είναι αυτονόητο ότι φοράμε μάσκα που εφαρμόζει καλά και καλύπτει τη μύτη και στο στόμα και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
- Στο δοκιμαστήριο, φοράμε γάντια μιας χρήσεως ή απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη δοκιμή των ρούχων. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα υφάσματα, αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Εξάλλου, πολλά καταστήματα απολυμαίνουν τα ρούχα με ατμό μετά από καθε δοκιμή. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε να δοκιμάσουμε αξεσουάρ που φτάνουν κοντά στο πρόσωπο (γυαλιά, φουλάρια κλπ).
- Πλένουμε τα καινούρια ρούχα αφού τα αερίσουμε για αρκετές ώρες και απολυμαίνουμε τα αξεσουάρ που μπορούν να απολυμανθούν.
Πηγές: Associated Press, USAToday