ΕΟΦ: Προειδοποίηση για αντιλιπιδαιμική αγωγή – Προκαλεί κολπική μαρμαρυγή

Ενημέρωση προς τους επαγγελματίες Υγείας για τα φάρμακα με αιθυλεστέρες ωμέγα -3 λιπαρών και τη σχέση τους με την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα (20/11/2023) από τον ΕΟΦ περιλαμβάνονται οδηγίες από τις εταιρείες που κατέχουν τις άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων.

Ανακοίνωση ΕΟΦ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή, συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, ανέδειξαν δοσοεξαρτώμενο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με εγκατεστημένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ο παρατηρούμενος κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος με δόση 4 g/ημέρα.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά. Οι επαγγελματίες της Υγείας ενθαρρύνονται να αναφέρουν στον ΕΟΦ ανεπιθύμητες ενέργειες, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Στο μεταξύ, πρόσφατα,  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει ενέσιμο διάλυμα για την καρδιά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε “λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης” σε παρτίδα του εν λόγω σκευάσματος. Η ανάκληση αφορά το φαρμακευτικό προϊόν BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση) και συγκεκριμένα την παρτίδα 23E11A2.

Ανάκληση φαρμάκου για την καρδιά

Tην ανάκληση της παρτίδας 23E11A2 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση) λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία Baxter Hellas Ε.Π.Ε., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Διαβάστε επίσης 

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου: Στο Metropolitan Hospital δωρεάν εμβολιασμός για ασθενείς με δερματικό μελάνωμα

Μ.Χρυσοχοΐδης: Άμεση προτεραιότητα η πρόσβαση, αξιολόγηση και συμμετοχή των ασθενών στις υπηρεσίες Υγείας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.