Καθολικό Πάσχα στη σκιά της πανδημίας

Πολλές χώρες ετοιμάζονται για Πάσχα των Καθολικών υπό την πίεση του ιού και τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας του.

«Κόκκινη ζώνη» η Ιταλία

Στην Ευρώπη, που πλήττεται από σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας, η ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη (υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, μέγιστοι περιορισμοί) για το σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έλαβε χώρα η καθιερωμένη Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού που συνήθως πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Κολοσσαίο. Όλες οι θρησκευτικές τελετές, στις οποίες παρέστη ο Πάπας, πραγματοποιήθηκαν χωρίς κοινό μέσα στο Βατικανό, με την συμμετοχή μόνο παιδιών.

Μέτρα παντού

Στη Γαλλία, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη συρροή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους αυτοκινητοδρόμους, αφού από Δευτέρα θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα επιχειρώντας να περιορίσει τη διάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία θα ενισχύσει τους ελέγχους γύρω από τα χερσαία σύνορά της για τουλάχιστον 8 ημέρες.

Η Φινλανδία, η οποία υπολόγιζε να επιβάλει λοκντάουν σε ένα μέρος του πληθυσμού της, αναγκάσθηκε ωστόσο να αναθεωρήσει τα σχέδιά της μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για τη νομιμότητά τους.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και τα κράτη της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τις 24.000 και πλησιάζει «γρήγορα» το εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε μια πνοή «ελπίδας» ενώ ζήτησε ταυτόχρονα να μην σταματήσουν οι προφυλάξεις απέναντι στην Covid-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει μια κούρσα με το χρόνο για να ανοσοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τον πληθυσμό τους, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αρχίζει να αυξάνεται και πάλι (62.000 νέα μολύνσεις κατά μέσο όρο κάθε ημέρα).

Από τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σχεδόν 58 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα ταξίδια έχουν ήδη ξαναρχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο καθημερινοί επιβάτες καταγράφονται στα αμερικανικά αεροδρόμια τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Αυστηρότερα μέτρα στον Καναδά 

Στον Καναδά, ο οποίος καταγράφει περίπου 23.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, οι δύο επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό, το Οντάριο και το Κεμπέκ, αυστηροποιούν από σήμερα τα μέτρα που έχουν λάβει για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το «φρένο έκτακτης ανάγκης» ενεργοποιείται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες στο Οντάριο, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις συναθροίσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Στο Περού επιβλήθηκε από την Πέμπτη εθνικό lockdown τουλάχιστον τεσσάρων ημερών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε χθες το όριο των 25 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19, με αποτέλεσμα χώρες να ενισχύσουν και πάλι τους περιορισμούς.

Η επιδημία φαίνεται ιδιαιτερα ανεξέλεγκτη στη Βραζιλία: η γιγάντια αυτή χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε το Μάρτιο περισσότερους από 66.000 νεκρούς, δύο φορές περισσότερους απ’ ό,τι τον Ιούλιο του 2020, που ήταν μέχρι τώρα ο χειρότερος μήνας.

Η πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε χθες την παράταση ορισμένων περιορισμών κατά της Covid-19. Μόνο τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη με ζωντανή παρουσία των μαθητών. Τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία δεν θα επαναλειτουργήσουν παρά σε μία εβδομάδα με περιορισμένα ωράρια. Και οι παραλίες δεν θα ανοίξουν πριν από τις 19 Απριλίου.

Στο Σάο Πάολο, μία από τις Πολιτείες της Βραζιλίας που έχουν πληγεί περισσότερο, τα κοιμητήρια είναι πλέον ανοικτά τη νύκτα, μπροστά στον αριθμό ρεκόρ των νεκρών εξαιτίας του κορονοϊού.

ΑΠΕ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.