Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Περού λόγω του συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ

Ασυνήθιστη έξαρση των κρουσμάτων στο Περού του Γκιγέν-Μπαρέ, συνδρόμου που προκαλεί οξεία νευροπάθεια, παράλυση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, ώθησε τις αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής να κηρύξουν εθνική κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

«Κηρύσσεται κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για 90 ημέρες εξαιτίας της ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ», διευκρίνισε το περουβιανό υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το μέτρο αφορά 25 νομούς της χώρας 33 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αύξηση συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ

Καταγράφεται «μεγάλη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, που μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα σε επίπεδο κράτους για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Σέσαρ Βάσκες.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεταξύ άλλων την αγορά ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ασθενών τα δυο επόμενα χρόνια.

Έχουν καταγραφεί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  τέσσερις θάνατοι και ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 180 την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο Guillain-Barre συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία που ξεκινούν από τα πόδια και εξαπλώνονται στο πάνω μέρος του σώματος και των χεριών. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα στα χέρια ή στο πρόσωπο. Καθώς το σύνδρομο εξελίσσεται η μυϊκή αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε παράλυση.

Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μια αίσθηση καρφίτσας και βελόνας στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, των αστραγάλων ή των καρπών.

Αδυναμία στα πόδια που εξαπλώνεται στο πάνω μέρος του σώματός

Ασταθές βάδισμα ή ανικανότητα για περπάτημα ή ανέβασμα σκάλες

Δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της μάσησης ή της κατάποσης

Διπλωπία ή αδυναμία κίνησης των ματιών

Σοβαρός πόνος στα άκρα ή κράμπες

Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή στη λειτουργία του εντέρου

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση

Δυσκολία αναπνοής

Τα άτομα με σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ συνήθως βιώνουν την πιο σημαντική αδυναμία τους μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων με το 98% των ασθενών να επιτυγχάνουν ύφεση εντός 4 εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα – Εγκύκλιος Χρυσοχοΐδη

Απάντηση ΕΚΑΒ για το περιστατικό μεταφοράς 55χρονου με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Πρέβεζας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.