Τι αλλάζει στις μετακινήσεις των νοσοκομειακών γιατρών – ΚΥΑ

Νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη καθορίζει πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, από μία περιφέρεια σε άλλη, καθώς και το ύψος της μπόνους αμοιβής τους.

Η απόφαση αυτή αφορά μετακινήσεις γιατρών είτε στην ίδια περιφέρεια είτε σε άλλη υγειονομική περιφέρεια.

Παράλληλα στην ΚΥΑ, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ),  η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των μετακινούμενων νοσοκομειακών γιατρών ανά μήνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 300.

Σε ό,τι αφορά την συνολική δαπάνη για τις μετακινήσεις των υγειονομικών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών όπως σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές, αυτές θα φτάσουν στα 2.160.000 ευρώ.

Ο αριθμός των γιατρών μπορεί να ξεπεράσει τους 300, στην περίπτωση που η μετακίνηση θα διαρκέσει λιγότερο από έναν μήνα και απαιτηθεί η μετακίνηση περισσότερων του ενός για τη συμπλήρωση του μήνα.

Οι έκτακτες ανάγκες, ανά φορέα και ιατρική ειδικότητα, θα υποβάλλονται από τα νοσοκομεία στις διοικήσεις των ΥΠΕ, από τις οποίες θα αξιολογούνται και θα υποβάλλονται προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας.

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, κάθε διοίκηση ΥΠΕ αναρτά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εγκεκριμένες θέσεις. Οι γιατροί εκδηλώνουν ενδιαφέρον με αίτησή τους και λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Μόνο μία αίτηση και σε μία μόνο ΥΠΕ δικαιούται να υποβάλλει ο κάθε ιατρός δηλώνοντας μία έως τρεις εκ των εγκεκριμένων θέσεων της οικείας ειδικότητας σε διαφορετικούς φορείς της ΥΠΕ.

Επίσης για την επιλογή των ιατρών που θα μετακινηθούν, λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης.

Οι ιατροί μπορούν να μετακινούνται εντός της ίδιας ΥΠΕ με απόφαση του διοικητή της ή με κοινή απόφαση των διοικητών των οικείων ΥΠΕ, όταν η μετακίνηση γίνεται σε φορέα άλλης ΥΠΕ.

Η μετακίνηση διαρκεί έναν μήνα. Η διάρκειά της μπορεί να ανανεώνεται έως έναν μήνα, όταν δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλοι ιατροί της ίδιας ειδικότητας για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών στη συγκεκριμένη δομή ή οι ιατροί που έπονται στη σειρά προτεραιότητας δεν αποδεχτούν τη μετακίνηση ή δεν δύνανται να μετακινηθούν λόγω υπηρεσιακών αναγκών του φορέα προέλευσης.

Πληρωμή νοσοκομειακών γιατρών

Σε ότι αφορά την πληρωμή των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται, από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σε συγκεκριμένες δομές Υγείας της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Κατ’ εξαίρεση για μετακινήσεις από και σε δομές Υγείας εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.

Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη μετακίνηση σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υ.ΠΕ.

Η αποζημίωση, οι δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, καθώς και η αποζημίωση εφημεριακής και υπερωριακής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, καταβάλλονται από τον φορέα υποδοχής.

Η αποζημίωση δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ. Αν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός μήνα, η αποζημίωση καταβάλλεται αναλογικά.

Για τους επικουρικού γιατρούς δύνανται να μετακινούνται, αν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα μετακίνησης ή ανανέωσης της διάρκειας μετακίνησης ιατρών κλάδου ΕΣΥ.

Οι επικουρικοί ιατροί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μετακίνηση καταχωρούνται σε διαφορετικό πίνακα με σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε επίσης 

Γιαμαρέλλου: Η νοσοκομειακή απειλή από την Candida auris

Πλεύρης για την προεκλογική του ομιλία: «Η πρόκληση έγινε μόνο σε διοικητές και όχι σε εργαζόμενους των νοσοκομείων»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.