Πνευμονία: Χρηματοδότηση για ελληνικό πρόγραμμα καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης

Η πνευμονία στο μικροσκόπιο Ελλήνων ερευνητών. Στα σκαριά νέο πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της σοβαρής μορφής της ασθένειας και για την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόληψης και πρόγνωσης, που κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση 3,8 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια σπουδαία επιστημονική προσπάθεια, που θα συμπεριλαμβάνει και μελέτες σε Έλληνες ασθενείς. Στο έργο συμμετέχουν περισσότεροι από 70 ερευνητές / μέλη ΔΕΠ από το ΕΚΠΑ, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από τα Ινστιτούτα Φλέμινγκ και Παστέρ, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πνευμονία: Τα μυστικά της στο φως

Η πνευμονία είναι μία σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, δηλαδή μία φλεγμονή λοιμώδους αιτιολογίας του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα λοίμωξη. Ειδικότερα αποτελεί την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου των ενηλίκων και τη δεύτερη των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ένα παιδί πεθαίνει παγκοσμίως από πνευμονία κάθε 20 δευτερόλεπτα.
Η πνευμονία είναι μια νόσος, που ανέκαθεν τρόμαζε. Η συσχέτισή της με την COVID-19 επέτεινε την ανησυχία.
Η νόσος μπορεί να είναι:
  • Κοινότητας, όταν η μετάδοση και η μόλυνση συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή
  • Νοσοκομειακή, όταν μολύνεται κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται
  • Πνευμονία του αναπνευστήρα, όταν ο ασθενής νοσήσει από πνευμονία ενώ είναι διασωληνωμένος.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία

Συντονιστής του έργου είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και επιστημονικοί υπεύθυνοι οι καθηγητές Αριστείδης Ηλιόπουλος (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Γιώργος Χαμηλός (Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης).
“Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχή έκβαση της εμβληματικής μας πρότασης για την κατανόηση των μηχανισμών ανοσολογικής βλάβης σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρηματοδοτηθεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με το ποσό των 3.8 εκατομμυρίων ευρώ”, σχολίασε με ενθουσιασμό ο καθηγητής Βιολογίας – Γενετικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος.
“Είναι ιδιαίτερη χαρά να αναλάβω την επιστημονική επίβλεψη του έργου, μαζί με τους συναδέλφους Θάνο Δημόπουλο και Γιώργο Χαμηλό και όλη η ομάδα έργου αναμένει την έναρξή του με την κατάθεση του τεχνικού δελτίου”, πρόσθεσε ο διακεκριμένος καθηγητής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε: “Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την οικογένεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού τρεις στις τέσσερις προτάσεις, που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, έγιναν δεκτές”.

Αξιολόγηση από επιστήμονες του εξωτερικού

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται στο πλαίσιο των «Εμβληματικών δράσεων σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», ID 16618, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), μετά από αξιολόγηση από επιστήμονες του εξωτερικού.
Η πρόταση των Ελλήνων ερευνητών αποσκοπεί στην χαρτογράφηση των γενετικών και των μοριακών μηχανισμών, που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή, πνευμονία, που συχνά επιφέρει τον θάνατο.
Στόχο έχει την ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της. Το έργο συμπληρώνεται από επιδημιολογικές και από φαρμακογενετικές μελέτες σε Έλληνες ασθενείς.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.