Στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι, η Μίνα Γκάγκα

Στη συνάντηση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Βουκουρέστι, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας και του Υπουργού, Dr Alexandru Rafila, συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων, δεδομένου του ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σοβαρή κρίση που αφορά το υγειονομικό προσωπικό και η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των υγειονομικών 

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ψυχικής υγείας και του burn out και προτάθηκαν στρατηγικές στήριξης και επένδυσης στην υγεία. Η κυριότερη επένδυση είναι η εκπαίδευση και η θετική εικόνα των επαγγελμάτων υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο νέοι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι τους, όπως και Υπουργοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από πλευράς ΠΟΥ, στη συνάντηση παρέστησαν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου, Dr Hans Kluge, και οι Natasha Azzopardi-Muscat και Ivo Rakovac, ενώ από το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας των Ασθενών παρέστη ο Διευθυντής, Dr Joao Da Silva-Breda.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, συμμετείχε ως ομιλήτρια με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές για τους νέους εργαζόμενους στην υγεία» και ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος διάλογος.

Γκάγκα- Συνάντηση ΠΟΥ

Αναφέρθηκε στην επαγγελματική στήριξη των νέων από την αρχή της καριέρας τους και ιδιαίτερα στη στήριξη των νεαρών γυναικών, ώστε να εξελίσσονται επαγγελματικά γρήγορα και ισότιμα. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του διαλόγου μεταξύ όλων των υγειονομικών, αλλά κυρίως την σημασία του διαλόγου με τους ασθενείς για την αντιμετώπιση των δικών τους αναγκών και την αδήριτη ανάγκη για ομαδική δουλειά, με σεβασμό στον ασθενή και στους συναδέλφους.

Ποιότητα ζωής

«Όλα τα επαγγέλματα υγείας, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τεχνολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι μαίες, κλπ. έχουν κυλιόμενα ωράρια που εκ προοιμίου επηρεάζουν τη ζωή και την ποιότητα της ζωής τους.Και από την άλλη, υπάρχει μια αίσθηση προσφοράς που είναι πραγματική, πολύ σημαντική και δίνει μεγάλη ικανοποίηση, σημείωσε κατά την ομιλία της η Μίνα Γκάγκα.

Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη είδαν με την πανδημία μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών, με την Αμερική να έχει πάνω από 300.000 παραιτήσεις και την Αγγλία πάνω από 20.000 παραιτήσεις γιατρών και πάρα πολλές νοσηλευτών.

Είναι σαφές ότι άλλα επαγγέλματα, όπως αυτά που ανήκουν στον κλάδο των οικονομικών, παραδείγματος χάρη, έχουν συχνά καλύτερα ωράρια και καλύτερες απολαβές. Όμως, η αίσθηση της περηφάνιας και της προσφοράς που δίνουν τα επαγγέλματα υγείας είναι εξαιρετική. Και αυτό πρέπει να τονίζεται στην εκπαίδευση. Φυσικά, οι απολαβές πρέπει επίσης να είναι ικανοποιητικές.

Η Ευρώπη πρόσθεσε η κα Γκάγκα, αντιμετωπίζει ένα πόλεμο που κανείς δεν περίμενε και μια ενεργειακή κρίση που δυσκολεύει οικονομικά όλα τα κράτη. Είναι, λοιπόν, κεφαλαιώδες να υπάρχει κοινωνική συνοχή, ομαδική δουλειά και στήριξη των νέων επαγγελματικά από τη νεαρή ηλικία».

Διαβάστε επίσης 

Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παιδική παχυσαρκία – Συνεργασία με την UNICEF και δωρεάν υπηρεσίες από διαιτολόγους

ΕΟΔΥ: 75 θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα- Αύξηση στα κρούσματα γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.