Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία

Ο κόσμος παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός, ιδιαίτερα καθώς οι μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις πιθανόν να ενσκήψουν παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» ισχυρών συστημάτων πρόληψης και προετοιμασίας παρά τις αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν κατά τα τρία χρόνια της πανδημίας της COVID-19, όπως εκτιμά η Διεθνής Ομοσπονδία συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο του κόσμου εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη, η ισότητα και η τοπική δράση πρέπει να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους να οικοδομηθεί η προετοιμασία για την επόμενη κρίση.

Για την IFRC, οι κυβερνήσεις δεν είναι περισσότερο έτοιμες τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2019, όταν εμφανίστηκε στην Κίνα ο ιός της COVID-19.

Ιδίως καθώς οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν «πολλαπλούς κινδύνους και όχι μόνο έναν» διότι δύο κρίσεις μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν ταυτόχρονα.

Έτσι, το ανθρωπιστικό δίκτυο τονίζει την αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα και τα κύματα επιδημιών κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, μεταξύ των οποίων η COVID-19 δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα.

Για τον Ερυθρό Σταυρό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα, και «η δυνατότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε είναι περιορισμένη».

Κρίση εμπιστοσύνης

«Η πανδημία της COVID-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του IFRC Τζάγκαν Τσαπαγκάιν.

«Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της COVID-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;», διερωτήθηκε.

Σε έκθεσή του ο οργανισμός επιμένει στο γεγονός ότι οι κρίσεις πλήττουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευπαθείς και ότι είναι «αυτοκαταστροφικό» το αφήνουν τους πιο φτωχούς εκτεθειμένους, διότι μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει με μια πιο επικίνδυνη μορφή. Είναι επίσης «καταστροφικό για την κοινωνία».

Η IFRC εκτιμά ότι εάν οι πολίτες εμπιστεύονταν τα μηνύματα για την ασφάλεια, θα ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με μέτρα δημόσιας υγείας και επίσης να αποδεχθούν τον εμβολιασμό. Και επιμένει στο γεγονός ότι η εμπιστοσύνη οικοδομείται σταδιακά, μια διαδικασία που δεν μπορεί να περιμένει να ενσκήψει η κρίση.

Εάν η εμπιστοσύνη αποδυναμωθεί, τότε η πόλωση και ο ατομικισμός κυριαρχούν, όπως κατέδειξε η πανδημία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Περισσότερες επενδύσεις

Επιπλέον, η πανδημία ίσως επέτεινε τις υφιστάμενες ανισότητες, με κακές υποδομές υγιεινής, υπερπληθυσμό, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες και υποσιτισμό. Όλες αυτές είναι ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση ασθενειών.

«Ο πλανήτης πρέπει να αντιμετωπίσει τα υγειονομικά και κοινωνικοοικονομικά τρωτά σημεία πολύ πριν από την επόμενη κρίση», συνέστησε ο οργανισμός, που συμβουλεύει να δοθεί βάρος στις τοπικές κοινότητες.

Η IFRC ζητά επίσης την ανάπτυξη προϊόντων που είναι φθηνότερα και πιο εύκολα στην αποθήκευση και τη διαχείριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Έως το 2025, εκτιμά ότι οι χώρες θα πρέπει αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση για την υγεία κατά ένα τοις εκατό του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος και τη παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης 

Σακχαρώδης Διαβήτης: Κάθε 30 δευτερόλεπτα και ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου

ΕΛΛΟΚ: Οδηγός ασθενών για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.