Ευλογιά των πιθήκων: Η ΕΕ εξασφάλισε πάνω από 10.000 αντιικές θεραπείες

Πάνω από 10.000 θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, με tecovirimat εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της. Αυτή η προμήθεια έκτακτης ανάγκης χρηματοδοτείται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) και διοχετεύεται μέσω του rescEU για τη θεραπεία ασθενών σε κράτη μέλη που έχουν άμεση ανάγκη.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι «σήμερα, με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών, εξασφαλίσαμε πάνω από 10.000 θεραπείες για να βοηθήσουμε όσους έχουν πληγεί από την ευλογιά των πιθήκων. Εκτός από τα πάνω από 330.000 εμβόλια, που έχει ήδη αγοράσει η ΕΕ, με αυτές τις θεραπείες θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες και θα διασφαλίσουμε τη φροντίδα για περισσότερους ασθενείς στην Ευρώπη.

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν σημαίνει ότι η απειλή έχει περάσει ή ότι μπορούμε να μειώσουμε την επιφυλακή μας. Η ετοιμότητα είναι το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μας».

Επιπλέον επίπεδο προστασίας για την ευλογιά των πιθήκων  

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι «αυτές οι παρτίδες αντιιικών φαρμάκων για την ευλογιά των πιθήκων θα προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους πολίτες μας. Τα αποθέματα θα είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη με βάση επείγουσες ανάγκες».

Στην αγορά των 10.000 παρτίδων του tecovirimat μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα Συμμετέχοντα Κράτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ευλογιά των πιθήκων: Πότε εμφανίστηκε στην Ευρώπη 

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ευλογιά. Πρωτοδιαγνώστηκε στην Ευρώπη τον Μάιο του 2022, ενώ περιστατικά της έχουν αναφερθεί επίσης στις ΗΠΑ και σε άλλες μη ενδημικές (αφρικανικές) χώρες διεθνώς, με τον συνολικό αριθμό τους να αυξάνει σταδιακά. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του μυ της καρδιάς που συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη.

Ο συγκεκριμένος ασθενής εμφανίστηκε στο νοσοκομείο πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, που περιλάμβαναν κόπωση, μυαλγία, πυρετό και πολλαπλά εξανθήματα σε πρόσωπο, χέρια και γεννητικά όργανα. Τρεις μέρες μετά, ο ασθενής εμφάνισε μεγάλο βάρος στο στήθος και στο αριστερό μπράτσο, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε οξεία μυοκαρδίτιδα. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο μια εβδομάδα μετά, έχοντας αναρρώσει πλήρως.

«Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την καρδιά ως μια πιθανή επιπλοκή σχετιζόμενη με την λοίμωξη από ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε η Πίνιο και επεσήμανε την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περισσότερο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις ευλογιάς των πιθήκων είναι πάντως ήπιες και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός συνίσταται μόνο για τα άτομα που έχουν εκτεθεί – σίγουρα ή πιθανώς – στον ιό.

Διαβάστε επίσης 

Στα κάγκελα οι πολυεθνικές, ο εξωστρεφής Άρης και η στυγνή Νάντια

ΕΟΔΥ: Το 12-18% των θανάτων στην Ευρώπη και το 25% παγκοσμίως, αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.