ΕΚΠΑ: Με μία αιμοδοσία σώζεις 3 ζωές

Με μία αιμοδοσία σώζεις 3 ζωές! Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα της καμπάνιας του αιμοδοσία 365 με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών.

Το αιμοδοσία 365 είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση που έχει ως αποστολή του την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούργιας γενιάς  συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον.

Δράση αιμοδοσία 365

Έτσι η δράση αιμοδοσία 365 δημιούργησε ένα φυλλάδιο για το κοινό στο οποίο εξηγεί το «ταξίδι του αίματος» μετά από την προσφορά του.

Όπως εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Μαριάννα Πολίτου, καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρικής των Μεταγγίσεων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η ποσότητα του αίματος που προσφέρεται είναι περίπου 450 ml,  που είναι περίπου το 10% του αίματος στον οργανισμό μας.

Το αίμα ελέγχεται για τα λοιμώδη που μεταδίδονται με την μετάγγιση (ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, HIV, HTLV  και σύφιλη), προσδιορίζεται η ομάδα του και διαχωρίζεται σε 3 παράγωγα τα ερυθρά, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σύμφωνα με τις ενδείξεις σε τρεις διαφορετικούς ασθενείς και έτσι να σωθούν 3 ζωές.

Τα ερυθρά χορηγούνται  σε καταστάσεις  απώλειας αίματος όπως τα τροχαία,τα χειρουργεία, ο τοκετός αλλά και καταστάσεις με αναιμία όπως τα νεογνά οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ενδεικτικά ένα τροχαίο μπορεί να χρειαστεί έως και 50 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών, και ένας ασθενής  μπορεί να χρειαστεί έως και 30 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών τον χρόνο.

Τα συμπυκνωμένα ερυθρά έχουν ημερομηνία λήξης , περίπου ένα μήνα μετά από την προσφορά τους για αυτό και είναι σημαντική η συστηματική εθελοντική αιμοδοσία ώστε να μπορούν να διατηρούνται σταθερά τα αποθέματα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη έκτακτων εκκλήσεων για αίμα.

Τα άλλα δύο παράγωγα είναι το πλάσμα που περιέχει παράγοντες πήξης αλλά και άλλες σημαντικές πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από τροχαία, χειρουργεία αλλά και για την  παρασκευή σημαντικών φαρμακευτικών προϊόντων όπως η αλβουμίη και η γ-σφαιρίνη.

Τέλος τα αιμοπετάλια χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με αιματολογικούς και συμπαγείς καρκίνους που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Η ενημέρωση των αιμοδοτών με την πολύτιμη βοήθεια των διευθυντών των Αιμοδοσιών των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας  Π.Γ.Ν Ρίου Πατρών (Δ/ντρια κ.Μούγιου), ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου (Δ/ντρια. κ.Λυδάκη),  Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων (Δ/ντρια κ.Ζερβού), Π.Γ.Ν.Λάρισας (Δ/ντρια επ.καθ, κ.Κώτση),  Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης (Δ/ντης κ.Μαρτίνης), Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ (Δ/ντρια κ.Χατζηκύρκου) καθώς και των Π.Ν Σύρου και Λειβαδιάς θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης 

Οριστική λύση στην αχαλασία οισοφάγου και το εκκόλπωμα Zenker με τις επεμβάσεις POEM

Στ. Χανδακάς, Μ. Ψωμά: Έγραψαν μαζί ένα βιβλίο – οδηγό για την εγκυμοσύνη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.