Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός και στην Ελλάδα – Στο “Αττικόν” το πρώτο ύποπτο κρούσμα, ανέλαβε ο Σ. Τσιόδρας

Συναγερμός σήμανε χθες βράδυ όταν νεαρός άντρας από τη Βρετανία εμφάνισε δερματικά εξανθήματα στον τόπο των διακοπών του, την Κεφαλονιά, και μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα για εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης κατά τους θερινούς μήνες. Καθώς ο κατάλογος των χωρών που καταγράφουν περιστατικά της ασθένειας μεγαλώνει, στην Ελλάδα εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα.

Στο “Αττικόν” το πρώτο κρούσμα

Ο 29χρονος Βρετανός τουρίστας, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων. Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό χρειάζεται να περάσουν από 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι ειδικοί που αναλαμβάνουν τον 29χρονο.

Χθες βράδυ, όταν οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, έκριναν το περιστατικό ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων, οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Βρετανός τουρίστας μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο «Αττικό» για να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σε ειδική κάψουλα με το ίδιο αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε και η σύντροφος του 29χρονου, καθώς οι υγειονομικές αρχές και το προσωπικό του ΕΚΑΒ έκριναν ό,τι έπρεπε για να εφαρμοστεί το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, που ισχύει για τα λοιμώδη νοσήματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα, ο οποίος, μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο, προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά πιθήκων: Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης

Αγρίνιο: Το σύνδρομο της “ραγισμένης καρδιάς” οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν από τον θάνατο

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.