Aπάντηση στη μοναξιά το πρόγραμμα «Φιλία»

Aπάντηση στη μοναξιά το πρόγραμμα «Φιλία». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis καλεί τον κόσμο να γνωρίσει το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία και να έρθει πιο κοντά σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη μοναξιά.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που λειτουργεί υποστηρικτικά για την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων και βασίζεται στον εθελοντισμό.

Επιβάρυνση ψυχικής υγείας

Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί και έχει ενταθεί το αίσθημα μοναξιάς και  κοινωνικής απομόνωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία, έχει υποβαθμίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη που λαμβάνουν και έχει περιορίσει τον κοινωνικό τους ρόλο.

Ινστιτούτο Prolepsis

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό petitsfreresdespauvres.fr/ και Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.

Στόχοι του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης των ατόμων 65 ετών και άνω, μέσω της ανθρώπινης επαφής και της δημιουργίας μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας και κοινωνικών δεσμών, καθώς και η ανάδειξη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας.

Aπάντηση στη μοναξιά το πρόγραμμα «Φιλία»

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει διασυνδέσει τριψήφιο αριθμό  ατόμων Τρίτης Ηλικίας με εθελοντές, οι οποίοι μέσω τακτικών τηλεφωνικών κλήσεων κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ενδυναμώνουν ψυχικά και συναισθηματικά και δημιουργούν σχέσεις φιλίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 2106101300. Άτομα άνω των 65 ετών που βιώνουν μοναξιά/ κοινωνική απομόνωση, καθώς και φροντιστές, συγγενείς ή φίλοι αυτών των ατόμων μπορούν να καλούν στη γραμμή προκειμένου να λάβουν ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται ενημερώνονται αναφορικά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Όλες οι κλήσεις είναι ανώνυμες και η χρέωση είναι αστική.

Για να νικήσουν τη μοναξιά, χρειάζονται εσένα

Μάθε περισσότερα στο filiasekatheilikia.gr .

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία υλοποιείται με Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και Χρυσό Χορηγό την NN Hellas. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε επίσης 

Τα πολλά καρπούζια του Θάνου Πλεύρη, η απομάκρυνση Αρκουμανέα και η σαφής απουσία Χαρδαλιά

Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα

ΕΚΠΑ: Υπάρχει ανάγκη πλέον για νομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο στην τηλεϊατρική

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.