Η «πανδημία» του τσιγάρου: Οι προκλήσεις, οι καλές πρακτικές και οι διαφωνίες

Τελικά πόση μεγάλη διαφορά μπορεί να έχει η οπτική επιστημόνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη ενός συγκεκριμένου θέματος και εν προκειμένω των βλαβερών συνεπειών του καπνού;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή κι αυτό αποδεικνύεται από τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Νικοτίνη στο Λίβερπουλ και ειδικότερα στην επιστημονική συζήτηση, με θέμα «Καλές πρακτικές, προκλήσεις και διαφωνίες».

Τρεις έμπειροι επιστήμονες από την Αμερική και το Μεξικό, μαζί με τον Έλληνα καρδιολόγο και ερευνητή, Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, επικεντρώθηκαν σε θέματα της επιστήμης αναφορικά με τον καπνό και τη νικοτίνη, εξηγώντας αφενός πως μερικά κοινωνικά χαρακτηριστικά ευθύνονται για το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο, αφετέρου πόσο διαφορετική τελικά μπορεί να είναι η προσέγγιση ενός επιστήμονα βάσει κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

«Είναι εντυπωσιακό πως η έρευνα μπορεί να σου αλλάξει γνώμη εν μία νυκτί. Προσωπικά το 2011 δεν είχα καθόλου καλή εντύπωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ωστόσο από τότε η γνώμη μου έχει αλλάξει δραστικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι ανοιχτός στο διάλογο με άλλους επιστήμονες και να διερευνήσεις κάτι εκτενώς.

Επίσης, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις γιατί άλλαξε τελικά η γνώμη σου. Αν υπάρχει κάποια ώθηση ή μία έρευνα που σε οδηγεί σε αυτό, τότε είναι ευχάριστο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επισημαίνοντας ουσιαστικά, πως το να υπάρχει διαφωνία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι πάντα καλός οιωνός.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα επικεντρώθηκε και ο Dr Brad Rodu λέγοντας ανοιχτά πως κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να «ανθίσει» αν η έρευνα του χρηματοδοτείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Τη δεκαετία του ’90 είχα πει δημοσίως πως η νικοτίνη βλάπτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό και μετά από λίγες ημέρες έχασα τη δουλειά μου.

Η αλήθεια είναι πως οι βαθιά ριζωμένες συνήθειες σε μία κοινωνία είναι δύσκολο να σπάσουν, ωστόσο η επιστήμη μπορεί να μην έχει πάντα την ίδια κατεύθυνση, αλλά στο τέλος το νόημα που πρέπει κάποιος να συγκρατήσει είναι το ίδιο. Και το νόημα είναι πως πρέπει να τελειώσουμε με το τσιγάρο, υπογράμμισε ο Dr Rodu.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φυσικός Roberto Sussman, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει μία μικρή σύγχυση για το πως  ο καπνός ερευνάται από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

«Σκοπός μας είναι να λύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα και να τσεκάρουμε μεμονωμένα ζητήματα. Ωστόσο αυτό που έγινε με την επιστήμη του καπνού και το πως φτάσαμε να γνωρίζουμε επιστημονικά πως η νικοτίνη κάνει κακό στην υγεία μας, αποτελεί μία επανάσταση», ανέφερε ο Sussman χωρίς να μπορεί βέβαια να κρύψει την πικρία του για το πως οι επιστημονικές θεωρίες για το τσιγάρο και τη νικοτίνη κατέληξαν ισχυρά όπλα στα χέρια των πολιτικών με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δράση των επιστημόνων.

Βέβαια οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να μελετούν για τον καπνό και τη νικοτίνη. Οι έρευνες που γίνονται σε πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών πλέον είναι πιο πολλές από ποτέ και φυσικά το μήνυμα είναι κοινό. Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά τη υγεία μας.

Η Μichelle Minton στάθηκε σε αυτό, τονίζοντας πως αν και πάντα υπήρχε μία συγκεκριμένη οπτική, η οποία πολλές φορές καθοριζόταν από την κάθε μονάδα αλλά και από τα media, εν τέλει κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως το πρόβλημα του εθισμού στο τσιγάρο έχει παρόμοιες βάσεις.

Δίνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, η Minton τόνισε πως είναι επιβεβαιωμένο πως όσοι κάνουν χρήση ναρκωτικών και καπνίζουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνουν. Ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει στις ΗΠΑ πως οι περισσότεροι που καπνίζουν συστηματικά και κάνουν χρήση ναρκωτικών έχουν και συγκεκριμένο κοινωνικό προφίλ.

Ωστόσο η πολιτική που εφαρμόζει όλος ο πλανήτης σχετικά με την νικοτίνη και το τσιγάρο σχετίζεται σε ρεαλιστικά και επιστημονικά δεδομένα», επισήμανε η Minton.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.